Nieuwsoverzicht 28 augustus 1945: Herinneringsspeldje door materiaalgebrek zonder speld

Iedere dag lees je hier het belangrijkste nieuws van 75 jaar geleden. Vandaag: 28 augustus 1945.

Wilhelmina en Juliana in 1945 in Breda.

Wilhelmina en Juliana in 1945 in Breda. Bron: Nationaal Archief via Wikimedia Commons.

Gulle gevers die vrijdag doneren bij de straatcollecte van de stichtingen ‘Nederlands Volks Herstel’ en ‘Stichting 1940-1945' krijgen een herinneringsspeldje. Door materiaalgebrek is het een speldje zonder speld.  

Op de herinnering staat de beeltenis van H.K.H. Prinses Juliana. Vooral voor dames is het noodzakelijk zelf een speld bij de hand te hebben. Wel zit er een lipje aan het schildje, waardoor het mogelijk is het geheel in het knoopsgat te bevestigen. 

Extra pijpleiding voor oliewinning bij Schoonebeek

Van het veld Coevorden-Oost wordt een pijpleiding aangelegd naar het Stieltjeskanaal. Dat is nodig om een vlot transport naar Twente te verzekeren.  
 
Met een klein tankschip wordt de olie vervolgens naar de elektriciteitsfabriek in Enschede vervoerd. Volgens de  Provinciale Drentsche en Asser Courant  is er van grote veranderingen in het Schoonebeekse dorpsleven, als gevolg van de oliewinning, geen sprake. ,,’Oilrushes’ als in Ameriak of fantastisch stijgende grondprijzen – neen, daarvoor is de bevolking te verstandig”, schrijft de krant.
 
,,Maar wel ziet zij in dat de vestiging van de B.P.M.-mensen en hun installaties ongekende mogelijkheden voor haar opent.” 
 
De Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM) ontdekte in 1943 een olieveld in de aardlagen onder het dorp.  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Augustus
menu