Aangeboden door: yezzer.nl

Als zzp’er beginnen: check dit stappenplan

Foto: pexels.com

Wil je voor jezelf beginnen of niet vastzitten aan één baan? Dan is zelfstandige zonder personeel, oftewel zzp’er, wel iets voor jou! Als zzp’er werk je voor jezelf of kun je elke dag een nieuwe opdracht zoeken om mee aan de slag te gaan. Maar om als zzp’er of freelancer aan het werk te gaan, moet je wel een aantal dingen regelen. Daarom staat hieronder een handig stappenplan omschreven. En als jij al deze stappen hebt gevolgd, kun je onbezorgd aan de slag als zzp’er!

Stap 1: Jezelf voorbereiden

Je bent nog in de ontdekkingsfase: past zzp’er zijn wel bij jou, of je weet al dat je graag zzp’er wilt worden, maar weet je nog niet zeker of het ondernemerschap wel bij je past? Zet dan eens plannen en ideeën op papier in een ondernemingsplan of businessplan. Zo krijg je meteen een beter beeld of je plannen haalbaar zijn. En bedenk ook vanuit waar jij je bedrijf gaat starten: doe je dit vanuit huis of ga je een kantoor zoeken in de buurt? Daarnaast is het ook leerzaam om de webinar ‘Starten als zzp’er’ van Ondernemersplein te bekijken, deze is te vinden op YouTube.

Stap 2: Verzekeringen afsluiten

Wanneer je voor jezelf begint, ben je verantwoordelijk voor al je eigen risico’s. Dit is als je ergens in loondienst werkt anders dan een zzp’er, want dan ben je via je werkgever verzekerd voor bijvoorbeeld ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Om deze risico’s te beperken moet je verschillende verzekeringen afsluiten. Zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering , dit beschermt jou tegen ziekte of invaliditeit. Ook is het belangrijk om een bedrijfsaansprakelijkheids-, rechtsbijstands- en pensioenverzekering af te sluiten. Voor meer informatie over verzekeringen als zzp’er, kun je op Yezzer kijken!

Stap 3: Zelfstandigheidswet en bepaling tarief

Voor de Belastingdienst is het heel belangrijk om te weten of je echt zelfstandig werkt of toch nog in dienst bent via een verkapt loondienst. Daarom is het belangrijk om duidelijk te zijn over je zaak en geen argwaan te wekken bij de Belastingdienst. Dus ga je voor een langere tijd samenwerken met een opdrachtgever, maar ben je absoluut niet bij hen in loondienst? Dan kun je samen met je opdrachtgever of opdrachtnemer een modelovereenkomst ondertekenen, zo weet de Belastingdienst zeker dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. En anders kun je nog een naheffingsaanslag ontvangen en dat wil je natuurlijk niet.

Bepaal in deze stap ook hoeveel je per uur wilt verdienen. Dit kun je doen door eerst te bereken hoeveel geld je in de maand nodig hebt om ‘normaal’ te leven. Bereken daarna je zakelijke kosten en tel deze twee bedragen bij elkaar op. Deel dit bedrag door het aantal uur dat je wil gaan werken en voilà, dan heb je het minimale tarief dat je wilt ontvangen. Wil je liever je uurtarief baseren op basis van het gewenste netto inkomen? Dan kun je de rekentool ‘uurtarief’ van de KVK gebruiken.

Stap 4: Inschrijven bij de KVK

De laatste stap om echt als zzp’er aan de slag te gaan, is jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Geef eerst aan in welke rechtsvorm je wilt starten. Je hebt namelijk tien verschillende rechtsvormen. De meest voorkomende rechtsvorm is de eenmanszaak.

Alles geregeld en ook al een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan mag je een afspraak maken bij de KVK om je in te gaan schrijven. Plan online een afspraak in door het inschrijfformulier in te vullen en neem naar de afspraak je legitimatiebewijs mee. Een medewerker zal tijdens de afspraak alles controleren en dan krijg je een KVK-nummer waarmee je aan de slag kan. Om alles helemaal af te kunnen ronden, moet je nog eenmalig €51,95 overmaken naar de KVK en mag je beginnen als zzp’er!

Nieuws

menu