Aangeboden door: admiralmarkets.com

Amsterdam’s grootste aandelenbeurs AEX schiet voor het eerst in de geschiedenis over magische grens van 800 punten

Foto: pixabay

Iedereen die de Nederlandse economie en de beurshandel volgt zal het ongetwijfeld niet ontgaan zijn, de AEX heeft weer een record te pakken. Op zich opvallend, gezien de vele onzekerheden in de wereld op dit moment, maar daar lijkt de grootste effectenbeurs van Nederland zich weinig van aan te trekken. Voor het eerst werd namelijk de magische grens van 800 punten doorbroken, en dus is er alom euforie.

Gedurende de laatste maanden is er een explosieve groei waar te nemen geweest op de Amsterdamse aandelenbeurs, gevestigd op het Damrak. Dit duidt vooral aan dat het goed gaat met de beurs, maar wat wil het verder zeggen? En betekent het ook daadwerkelijk dat het voortvarend gaat met de economie zelf?

Lees in deze gids over de AEX 25 , zoals deze aandelenindex officieel heet, alles over de grootste effectenbeurs van Nederland. Het getal 25 verwijst overigens naar de 25 ondernemingen die genoteerd zijn aan deze beurs. Kijken naar waar de sterke groei vandaan komt, en hoe je als handelaar hier je voordeel mee kunt doen.

Sterke groei in de laatste maanden

Het lijkt enorm opvallend dat de AEX een dergelijke stijging doormaakt, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. De beurs in Amsterdam is namelijk sowieso een van de sterkst presterende ter wereld. Dat blijkt wel uit het feit dat deze in het afgelopen jaar al met ruim 25% was gegroeid. En dat tijdens wereldwijd onzekere tijden. Deze lijken echter totaal geen vat te krijgen op de AEX-index.

De groei kan overigens worden toegeschreven aan een paar aandelen in het bijzonder. Zo steeg dat van chipfabrikant ASML in het afgelopen jaar met maar liefst ruim 90%, bijna een verdubbeling dus. Ook betaalprovider Adyen doet het goed, dit steeg in totaal sinds het begin van 2021 met 41,5%, en neemt daarmee een belangrijke plaats in als een van de grote drijfveren achter de stijging van de beurs.

Een primeur: voor het eerst over de grens van 800 punten

Tijdens dit jaar heeft de Amsterdamse beursindex AEX vele records weten te breken. Daar kwam er dus met het passeren van de magische grens van 800 punten weer een bij. In eerste instantie was de stijging van korte duur en zakte het puntentotaal binnen enkele minuten terug naar een niveau van onder de 800. Dit zien we overigens wel vaker wanneer er wordt opgewerkt naar een bepaalde mijlpaal.

Dat de grootste aandelenindex echter maar records blijft breken heeft er vooral mee te maken dat er veel optimisme heerst, ondanks een aantal forse problemen die er vandaag de dag in de wereld zijn. Maar dat deze bijna achter de rug lijken, is reden voor positiviteit. Dit is, in combinatie met de lage rente, de grootste reden dat de beurzen maar blijven stijgen.

Hoe handelaren kunnen profiteren van deze groei

Als handelaar is het moeilijk om het juiste moment te bepalen om in te stappen. Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt vanwege alle stijgingen, is het moeilijk te zeggen hoe de komende periode eruit zal gaan zien. De kans is zeker aanwezig dat de koersen in de laatste maanden van het jaar nog verder de weg omhoog weten te vinden. Dat zou betekenen dat je als trader zeker nog van deze opgaande markt kunt gaan profiteren.

De meeste beleggers en analisten rekenen erop dat de beurs in de komende tijd zal stabiliseren of gaat afnemen. Toch zijn ze het hier niet unaniem over eens, want een aantal van hen voorziet nog steeds ruimte voor een verdere stijging van de AEX. Daardoor blijft het natuurlijk interessant voor beleggers om in te stappen. Welke kant het precies opgaat in het laatste kwartaal en aan het begin van 2022, blijft echter moeilijk te zeggen. Dat het vooralsnog een prima jaar is voor handelaren op de Nederlandse aandelenmarkt, is wel een feit.

Nieuws

menu