Aangeboden door: ZZP-boekhouder.nl

Auto van de zaak en de voordelen voor de zzp’er

Foto: Pixabay

Een auto op kosten van de zaak kopen heeft zo zijn voordelen voor de zzp'er;  Alle autokosten: BTW bij de aanschaf, de  afschrijving, benzine/diesel, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeergeld, en de kosten van de lease zijn aftrekbaar van de winst. Helaas voor de zzp’er zijn boetes zoals parkeerboetes en snelheidsovertredingen geen aftrekbare kosten. Al betaalt u ze zakelijk, uw zzp-boekhouder zal ze als privé-opname boeken.

Auto van de zaak, elk voordeel heeft ook een nadeel

Indien u meer dan 500 kilometer privé rijdt per jaar is er sprake van een bijtelling voor privégebruik. Aan het einde van het jaar dient uw zzp-boekhouder deze boeking in uw administratie te maken.  Deze bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde (cataloguswaarde) van de auto. Dit kan behoorlijk oplopen. ZZP-boekhouder raadt u in eerste instantie aan drie soorten aankoop van auto’s zakelijk te boeken. Een gloednieuwe auto, de youngtimer -bijtelling over dagwaarde- en de elektrische auto – lagere bijtelling. Al is alles ook afhankelijk van het aantal kilometers dat u zakelijk zal rijden.

Nieuwe auto en de bijtelling

Koopt u een nieuwe auto en activeert u die op de balans als zijnde zakelijk. De bijtelling kan variëren van 25% tot 4% afhankelijk van het jaar van eerste toelating en de soort brandstof.  Als u een auto (nieuw/gebruikt) wil kopen, bel ons dan even.

U dient ook aan het einde van het boekjaar 2,7% BTW af te dragen over de cataloguswaarde van de auto. U boekhouder neemt dit mee in de laatste btw-aangifte. Als u een marge auto heeft gekocht is de bijtelling lager, 1,5%.

Youngtimer op de zaak kopen

Koopt uw een youngtimer of wordt uw auto 15 jaar dan heeft u fiscaal gezien een mooi voordeel. U hoeft dan slechts 35% van de dagwaarde bij te tellen. Zorg wel voor een juist taxatie van de dagwaarde.  Veel klanten ervaren dat een Audi van 15 jaar met weinig kilometers rijdt als nieuw! Ze zijn ook redelijk goedkoop te importeren uit Duitsland en er is daar een groot aanbod. Een oldtimer kunt u uiteraard ook op de zaak aanschaffen.

Privé-auto

Heeft u privé een auto gekocht en maakt u zakelijke kilometers. Uw benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekering zijn dan niet als kosten zakelijk aftrekbaar. Voordeel van dit nadeel, u hoeft ook geen bijtelling te doen voor de Inkomstenbelasting en de btw. Houd wel uw zakelijk gereden kilometers bij -afspraken in agenda zetten, kilometers op uw verkoopfactuur zetten-. Voor elke zakelijk gereden kilometer mag de zzp'er  € 0,19 ten laste van de winst brengen. Een auto van tussen de twee en veertien jaar oud komt vaak in aanmerking om privé te rijden. Al is het ook afhankelijk van hoeveel kilometers u zakelijk rijdt en de brandstof die u gebruikt. Maar bij een auto van bv. 5 jaar oud dient u bij te tellen over de catalogusprijs en u mag slechts afschrijven over de veel lagere aankoopprijs.

Nieuws

menu