Aangeboden door: pricewise.nl

Autoverzekering steeds duurder terwijl schadelast daalt

Foto: pexels

Nederlandse automobilisten zijn tussen 2016 en 2020 steeds meer gaan betalen voor de autoverzekering, terwijl de schadelast juist is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Volgens de vereniging wordt verzekeringsgeld op deze manier onnodig opgepot. In het Noorden van Nederland zijn automobilisten al jaren het goedkoopste uit.

Premie eerste kwartaal van 2021 9 procent hoger

Tussen 2016 en 2020 daalde de schadelast voor autoverzekeraars met 5 procent. De premie-inkomsten stegen juist met 17 procent. In het eerste kwartaal van 2021 werden de premies met gemiddeld 9 procent verhoogd. Tegelijkertijd waren de verzekeraars in het eerste kwartaal 17 procent minder kwijt aan autoschade. Ook in 2020 kregen verzekeraars een stuk minder schades binnen. Dat kwam voornamelijk door corona. In het eerste kwartaal van 2020 daalde het aantal ongevallen met ruim 12 procent ten opzichte van 2019. Autoverzekering vergelijken wordt hierdoor steeds interessanter. Op deze manier weet de automobilist waar hij of zij het voordeligst uit is. Door jaarlijks de autoverzekering te vergelijken kunnen mensen veel geld besparen. Meestal sluit de autobezitter een verzekering af voor een jaar. Sommige verzekeraars bieden de klant de mogelijkheid om tussentijds op te zeggen.

Verzekeraars bezig met een inhaalslag

Het Verbond van Verzekeraars verweert zich fel tegen de aantijging van de Consumentenbond. Zij beweren dat ze jarenlang vanwege een concurrentiestrijd te lage premies hebben gevraagd. Door de lage premies, was de verzekeringsbranche tot 2019 verlieslatend. De premies zijn verhoogd omdat de autoverzekeraars een inhaalslag moesten maken. De hogere premies zijn dus vooral een inhaalslag die verzekeraars moesten maken. Bovendien vroeg De Nederlandsche Bank (DNB) verzekeraars een aantal jaren geleden om de premies te verhogen, zodat de verzekeraars geen verlies lijden. Lage premies zijn natuurlijk fijn voor de consument, maar de DNB vindt het ongewenst omdat het voor de stabiliteit van de sector niet goed is. De winst van verzekeraars is volgens de toezichthouder vooral te danken aan beleggingsinkomsten.

Autoverzekering in het Noorden het goedkoopst

Ondanks de stijgende premie, zijn automobilisten uit het Noorden al jaren het goedkoopst uit . Zo zijn Groningers zo’n 120 euro per jaar goedkoper uit dan inwoners uit Den-Haag. Hagenezen zijn gemiddeld zo’n 420 euro per jaar kwijt aan de autoverzekering. In de hofstad is er sinds 2017 een stijging te zien in het aantal autodiefstallen, auto-inbraken en verkeersongevallen. Dit wordt allemaal doorberekend in de premie van de autoverzekering. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn het aantal autodiefstallen en ongelukken zeer laag in vergelijking met de andere provincies. Dat komt omdat het hier ook een stuk rustiger op de weg is. Naast de postcode van de automobilist, wordt er ook naar een aantal andere factoren gekeken bij het bepalen van de premie. Denk hierbij aan de leeftijd van de bestuurder, het type auto en het aantal schadevrije jaren.

Nieuws

menu