Bekabeling in je huis

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Je kent het wel. Je hebt veel kabels in huis. Allemaal met een andere functie. Zoveel, dat je regelmatig kabels moet verleggen. Aanpassen en veranderen. Dit is natuurlijk heel vervelend. Het zou een stuk makkelijker zijn als je al die kabels gewoon kunt laten zitten en nergens meer aan hoeft te denken.

Dat kan ook. Gelukkig is daar het patchpaneel . Het is vergelijkbaar met een meterkast maar dan voor je netwerk. Wat een patchpaneel nu precies is, waar het voor dient en hoe het werkt worden in dit artikel verder toegelicht. Lees dus vooral verder.

Wat is een patchpaneel?

Een patchpaneel is eigenlijk vergelijkbaar met een meterkast, maar dan voor je netwerk. Het is een kast en in deze kast komen alle kabels samen. Eigenlijk is het en tool voor kabelbeheer en het vergemakkelijkt de bedrading in huis. Je hoeft namelijk niet steeds kabels te verleggen. In deze kast zitten meerdere poorten. In elke poort zit een andere kabel. Vanaf deze punten zijn alle verbindingen naar de contactdozen in huis aangelegd. Het patchpaneel bevindt zich vaak in de meterkast. Je kunt het patchpaneel aansluiten het beste met schroefhaakjes tegen de wand van je meterkast bevestigen. Op deze manier blijft hij stevig zitten.

Hoe een patchpaneel werkt

Patchpanelen werken op twee manieren. Omdat er twee soorten van zijn. Je hebt een vezel patchpaneel en een koperen patchpaneel. Het vezel patchpaneel heeft poorten aan de voor en achterkant. Wanneer je de overeenkomstige glasvezelkabels in de verschillende poorten steekt, creëer je een goed en netjes kabelbeheer. Een koper patchpaneel is verdeeld in doorvoer en stansen. Een koper patchpaneel bevat ook een doorvoer paneel. Deze bevat aan twee zijden RJ45-poorten. Deze zijn handig om de kabels aan te sluiten. Ook zo creëer je een goed en georganiseerd kabelbeheer. Denk je eraan om een patchpaneel aan te schaffen? Kijk dan even bij patchpaneel kopen .