Aangeboden door: Qollect

Belangenorganisatie eist miljarden terug van banken

Foto: Pexels

De afgelopen jaren blijken banken bij leningen vaak hogere rente te berekend dan was toegestaan. Hierdoor hebben consumenten voor tal van leningen en schulden te veel rente betaald. Belangenorganisatie Qollect wil dit geld terug claimen bij de banken.

Te hoge variabele rentes

Volgens berekeningen van Qollect heeft iedereen die de afgelopen 30 jaar een lening, hypotheek of schuld had een paar duizend euro per jaar aan rente te veel betaald. Bij een variabele rente mogen banken die rente verhogen wanneer de marktrente stijgt. Wanneer de marktrente daalt, moet ook de hoogte van de variabele rente verlaagd worden. Banken hebben de afgelopen jaren inderdaad de rente verhoogd, maar in de meeste gevallen is deze niet verlaagd op de momenten dat dit wel had gemoeten. Met als resultaat een miljardenwinst waar de banken eigenlijk geen recht op hebben.

Akkoord met de Consumentenbond


De Consumentenbond is inmiddels met diverse banken in gesprek over een compensatieregeling voor consumenten. Zo werd er onlangs een overeenkomst gesloten met ABN Amro. Deze bank zet 250 miljoen euro opzij om consumenten die voor een doorlopend krediet te veel rente hebben betaald tegemoet te komen. Wat betreft Qollect gaat deze regeling echter niet ver genoeg, omdat deze tegemoetkoming volgens deze organisatie lang niet alle te veel betaalde rente dekt. Daarbij komt dat deze regeling alleen voor particuliere consumenten geldt, terwijl ook zakelijke klanten met leningen geraakt worden door de onjuiste werkwijze.

Aanmelden voor compensatie

Qollect raadt gedupeerden aan om zich aan te melden bij de belangenorganisatie. Iedereen die in de afgelopen 30 jaar een lening met variabele rente heeft gehad kan zich inschrijven. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een hypotheek voor huis of bedrijfspand, maar ook voor een lening voor een auto of het gebruik van creditcards. Aanmelden is gratis en vrijblijvend. Alleen bij winst gaat een percentage van de opbrengst naar de claimorganisatie. Bij een schikking is dat 10 procent, bij een rechtszaak om 20 procent van de winst.

Nieuws

menu