Bespaar op je energierekening met deze 5 tips

pexels.com

We willen allemaal graag dat we bij onze jaarafrekening van de energiekosten niets bij hoeven te betalen. Ook willen we tegenwoordig allemaal duurzaam leven. Toch staat verduurzamen mensen nog weleens tegen omdat ze denken dat het automatisch om een flinke financiële investering vraagt.

Daarnaast denken mensen dat je aan wooncomfort moet inleveren, door bijvoorbeeld de verwarming minder hoog te zetten. Maar wist je dat duurzaamheid en wooncomfort prima samen gaan? Lees in dit artikel hoe je dit eenvoudig kunt bereiken!

Isoleer de woning

Het is misschien niet het eerste wat er in je opkomt bij energiebesparend bezig zijn, maar het goed  isoleren  van je woning is een goede eerste stap. Met goede isolatie zorg je er namelijk voor dat de warmte binnen blijft wanneer het buiten koud is. Andersom geldt hetzelfde; in de zomer blijft het dan binnen lekker koel. Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren, bijvoorbeeld door spouwmuur-, dak-, vloer- of raamisolatie. Ook zou je je kruipruimte kunnen isoleren. Natuurlijk is het isoleren van je woning een flinke kostenpost. Mocht je spaarsaldo niet toereikend zijn, dan is het misschien interessant voor je om je huidige hypotheek op te hogen. Je hypotheekverstrekker kan door middel van goed  hypotheekadvies  de voor- en tegens toelichten. 

Een goede CV-installatie

Nieuwe CV-ketels zijn zo gemaakt dat ze energiebesparend werken. Veel nieuwbouwhuizen zullen uitgerust zijn met een nieuwe CV-installatie. Maar hoe zit dat dan als je in het bezit bent van een oude(re) woning? In dat geval is regelmatig CV-onderhoud erg belangrijk. Met periodiek onderhoud voorkom je dat er energie verspilt wordt. Daarnaast voorkom je zo ook dat er koolmonoxide vrijkomt. Dit is een geurloze stof die verstikking tot gevolg kan hebben. Twijfel je over de staat van je CV-ketel? Installeer dan  koolmonoxidemelders  om dit gevaar uit te sluiten.

Kies voor een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je helpen om energie te besparen. Deze soort thermostaat heeft allerlei functies waardoor je energieverbruik wordt aangepast op jouw gedrag. Hierdoor is de kans kleiner dat je te veel gas en stroom verbruikt. De thermostaat is verbonden met een app op je smartphone, waardoor je ook makkelijk je verbruik kunt inzien. Doordat een slimme thermostaat patronen en gewoontes herkent zal de verwarming uit zichzelf afslaan op het moment dat jouw ideale temperatuur bereikt is. Ook kun je bijvoorbeeld op afstand je verwarming aanzetten of ervoor kiezen om alleen bepaalde kamers te verwarmen.

Minder water verbruiken

Ook met het verbruiken van veel warm water verspil je aardig wat energie. Hier kun je dus op letten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een waterbesparende kraan of douchekop aan te schaffen. Die zijn zo ontworpen dat je minder water verbruikt, maar de straal even krachtig blijft. Daarbij is het sowieso aan te raden om iedere dag 5 minuten korter te douchen. Dit scheelt op jaarbasis heel wat energieverbruik! Daarnaast kun je af en toe ervoor kiezen om op een kort programma een was te draaien. Je kleding hoef je bijvoorbeeld niet altijd op een lang programma en een hoge temperatuur te wassen. 

Met bovenstaande tips ben je duurzamer bezig en bespaar je jezelf een hoop geld.

Nieuws

menu