Bezoek aan Zeehondencentrum is leuk én leerzaam
-
Gedurende het hele jaar is er in Zeehondencentrum Pieterburen een vaste expositie te bezoeken. Ook kun je zeehonden van dichtbij zien hoe zij worden verzorgd in het Zeehondencentrum, totdat de dieren weer kunnen worden uitgezet in het Waddengebied.
Vakantie
In de vakanties pakt het Zeehondencentrum uit met activiteiten voor iedereen, van de allerjongsten tot en met alle opa’s en oma’s. Bijvoorbeeld: twee keer per dag kun je een rondleiding volgen (tegen een kleine betaling) die je een zeer interessant kijkje achter de schermen geeft. ,,Het leuke is, dat je tijdens deze rondleiding op plekken komt die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek”, vertelt Floor Bierma, medewerker marketing en communicatie.
,,Je maakt dezelfde reis als een zeehond die bij ons wordt binnengebracht. Van het eerste onderzoek door de dierenarts en een verzorger, via de intensive care, de apotheek, operatiekamer en de viskeuken naar een kijkje bij de twee laatste fases van herstel. Deze zeehonden zitten buiten in hun baden en kun je tijdens de rondleiding van net iets dichterbij zien.”
Zeehondenwachter presentatie
En er is meer tijdens de vakanties. Het team geeft vooral veel presentaties, vaak interactief, over alles wat er speelt rond de zeehond en de Wadden. Welke twee soorten leven hier bijvoorbeeld, en hoe herken je ze? Voor de allerkleinsten is er de zeehondenwachter presentatie: de kinderen gaan mee met een zeehondenwachter om een pluchen zeehond te helpen die in de problemen is geraakt.
Boottocht
Een bezoek aan het centrum biedt ook een mooie gelegenheid om te genieten van de natuur, en de vele andere dieren en planten in de prachtige omgeving van de Waddenzee. Floor: ,,Mede daarom organiseren we boottochten. Natuurlijk kunnen bezoekers mee tijdens het vrijlaten van de zeehonden. Geen enkel dier blijft namelijk permanent in de opvang. Maar er is nog veel meer moois in dit gebied. Tijdens de Zeehondenkijken boottocht vaar je het Wad op om zeehonden te spotten. Je gaat niet van boord, dus je houdt droge voeten. Een verrekijker en/of camera meenemen is wel heel handig. De gids vertelt aan boord over wat je ziet en wat er leeft in de Waddenzee.”
Tijdens de Ontdekkingstocht ga je wel van boord; droge schoenen of laarzen mee is dus handig. ,,We varen naar een droogliggende zandplaat en maken er een wandeling”, zegt Floor ,,De gids vertelt over wat je tegenkomt op de zandbank. Vaak combineren we deze tocht met een clean-up. Er ligt verrassend veel plastic op de zandplaten.” Vanaf eind mei is er dan ook nog de Midzomeravondtocht: een Ontdekkingstocht in de avond, met als extraatje de zonsondergang, bekeken vanaf de zandbank.
Werelderfgoedcentrum Waddenzee
Zo’n 52 jaar geleden ging het heel slecht met de zeehonden in het Waddengebied. Grijze zeehonden kwamen al eeuwen niet meer voor in Nederland, en met de gewone zeehond ging het heel slecht. Indertijd was het dus ook echt nodig om heel beschermend met deze dieren om te gaan. ,,Nu is er een heel gezonde populatie en kunnen we verder kijken dan de zeehond; namelijk naar de hele Waddenzee”, vertelt Floor.
,, Dankzij de zeehondenopvang en -zorg van de laatste 50 jaar is er zoveel meer bekend over het leven in de Waddenzee en hoe dat leven zich verbindt met het leven van de mens. Daarom zijn we gestart met de bouw van Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog, dat naar planning in het voorjaar van 2025 opengaat. Op deze bijzondere plek gaan we werken aan een gezonde balans tussen mens en natuur, voor de wereld van morgen.” www.zeehondencentrum.nl
TIP! Wist je dat een zeehond gemiddeld zo’n 5 kilo vis per dag eet? Help mee via de website van Zeehondencentrum Pieterburen en doneer een portie vis aan jouw favoriete zeehond. Ook leuk: er zijn nog meer mogelijkheden om mee te helpen met de zeehondenzorg.