CPR classificatie kabels

Sinds juli 2017 geldt er voor je kabels een CPR classificatie, deze afkorting staat voor Construction Product Regulation en is dus pas sinds kort van kracht. Maar wat betekent deze classificatie, waarom is hij verplicht gesteld en wat betekent dit voor jou? Deze vragen zullen we voor jou beantwoorden.

De classificatie is eigenlijk een brandclassificatie en zorgt er dus voor dat de kabels die jij niet koopt niet snel in brand zullen vliegen, voor je eigen veiligheid dus. Deze classificatie garandeert dat kabels die dit keurmerk dragen, alle kabels die tegenwoordig verkocht worden dus bijvoorbeeld een cat6a kabel op rol , niet voor je neus in brand zullen vliegen omdat ze extra brandveilig zijn.

Waarom is deze classificatie verplicht gesteld?

Deze classificatie is dus sinds 2017 verplicht gesteld omdat veel van de kabels die jij en ik gebruikte vaak toch nog brandgevaarlijk bleken, en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Niet alle kabels vallen onder het toepassingsgebied van de classificatie zoals een grondkabel die je veelal onder woningen ziet, maar de meeste kabels dienen dus wel te voldoen aan deze classificatie. In Nederland golden voor veel kabels al een verplichte classificatie om de veiligheid te garanderen maar sinds 2017 zijn dus alle kabels die je kunt kopen verplicht deze classificatie te hebben.

Wat zijn de eisen aan de classificatie?

Het gaat hierom hoe je kabel reageert op brand dus. Je moet hierbij voornamelijk denken aan brandvoortplanting en warmteafgifte, verspreid je kabel het vuur dus sneller, of het remt het, het juist af. Je hebt verder verschillende brandklassen voor CPR kabels. De ene kabel brandt dus sneller dan de andere en op basis hiervan geef je hem een andere klassering. Wanneer je bijvoorbeeld een cat6a kabel op rol kopen wil is het wel zo fijn welke klassering hij krijgt zodat je weet welke panden hij voor geschikt is. De eisen voor je kabels zijn tegenwoordig dus erg streng, en dat is maar goed ook want je wil je pand liever niet in de brand zien vliegen. 

Nieuws

menu