Carrièreswitch? Zo vind je een geschikte opleiding

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Vroeg of laat kan iedereen gedurende zijn arbeidscarrière het gevoel krijgen vast te lopen of op een verkeerd spoor te zitten. Misschien doe je al heel lang hetzelfde werk en zie je geen uitdaging meer? Of je hebt in het verleden een baan aangenomen uit geldnood, terwijl je hart eigenlijk in een andere sector ligt? Besef dat het nooit te laat is om iets nieuws te gaan leren. Probeer uit te vinden waar je hart naar uit gaat en kies de baan die bij je past. Een mooie uitdaging, die uiteindelijk zorgt voor meer vreugde en voldoening in je dagelijkse leven.

Kies een branche met carrièremogelijkheden

De arbeidsmarkt fluctueert voortdurend en het is verstandig om je te verdiepen in de banenkansen binnen bepaalde sectoren. Een goede tip is om het regionale en landelijke nieuws goed te volgen. Daar pik je vaak waardevolle informatie uit op. Zo is er de laatste tijd in Nederland een schrijnend tekort aan professionals in de jeugdzorg. Het aantal kinderen en jongeren dat in de problemen komt, stijgt de laatste jaren fors. Als jonge kinderen opvoed- of gedragsproblemen vertonen, wordt meestal een kindercoach ingeschakeld. Heb je minimaal een havodiploma en zie jij jezelf als de juiste persoon om kinderen en hun ouders te begeleiden? Dan is een kindercoachopleiding zeker aan te bevelen. Je gaat vervolgens zelfstandig aan het werk en stippelt een behandelplan op maat uit voor elk kind. Zo werk je er in de meest letterlijke zin aan mee om onze samenleving een beetje mooier te maken.

Schrijnend tekort aan pedagogisch medewerkers

Een ander beroep waarbij je niet lang naar een geschikte arbeidsplaats zult hoeven zoeken, is die van medewerker in de kinderopvang. Het is zelfs zo dat de kinderopvang tot de sectoren met de hoogste vacaturegraad behoord. Verwacht wordt dat in 2022 het tekort aan pedagogisch medewerkers met een mbo-achtergrond op niveau 3 of 4 zal zijn verdubbeld ten opzichte van de situatie in 2019. Met een pedagogisch medewerker-opleiding op zak heb je dus uitstekende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bovendien is dit een zeer veelzijdige baan, waarin niet alleen je organisatietalent maar ook je creativiteit, inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden goed tot hun recht komen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de affiniteit die je moet hebben met de doelgroep. Is het zorgen voor kinderen en het begeleiden ervan jouw passie? Dan is deze opleiding zeker een overweging waard…!