Aangeboden door: Mobiel.nl

De Samsung Galaxy S21 versus de iPhone 13

Foto: Pixabay

Hoewel dat niet voor iedereen geldt, zijn het toch de merken Samsung en Apple waar aan gedacht wordt aks het gaat om de meest geavanceerde mobiele telefoon. Voor miljoenen is het vergelijken van de nieuwste modellen van de grote concurrenten ook niet nodig. Zodra er een nieuwe op de markt is, wordt die meteen gekocht en dat andere merk doet er niet toe.

Maar hoe zit het nu met de verschillen tussen beide toestellen. Zijn er zaken waarin het ene merk excelleert of is de techniek inmiddels vergelijkbaar? Hieronder een persoonlijke indruk van de Samsung Galaxy S21 versus de iPhone 13 .

Het uiterlijk

De Samsung is groter dan de iPhone, maar het verschil is schermgrootte is precies 0,1 inch. Waar de Galaxy een scherm heeft van 6,2 inch komt de iPhone daar direct achteraan met 6,1 inch. De Samsung ziet er dunner uit dan de iPhone, omdat de randen minder scherp zijn afgewerkt. Dat is een kwestie van smaak. Uiteraard zijn beide toestellen van gehard glas en bewerkt aluminium. Ze zien er daardoor flitsend en geavanceerd uit. Op dit punt kan een van beide mobiels alleen punten scoren op basis van subjectieve indrukken. Ook liggen beide smartphones gewoon goed in de hand. Het gewicht is in orde evenals de grip.

Het beeldscherm

Beide toestellen maken gebruik van een OLED display en dat zorgt voor haarscherpe beelden. Het scherm van de Samsung is iets groter dan dat van de iPhone maar dat merk je hoogstens als je de toestellen naast elkaar legt. Er is echter wel een duidelijk verschil in de snelheid waarmee beelden worden ververst. De Samsung scoort hier met 120 Hz terwijl de iPhone op 90 Hz blijft steken. Is het menselijk oog in staat om dat verschil ook waar te nemen? Bij het gebruik van social media zeker niet. Maar als je een complexe game op je smartphone speelt, lijken de beelden op de Samsung toch net iets vloeiender dan die op de iPhone. Op dit onderdeel scoort de Samsung een punt.

De camera

Kan jij de tijd nog herinneren dat je voor een echt mooie foto een aparte camera moest gebruiken. De huidige smartphones scoren op dat punt vaak al beter dan de gemiddelde fotocamera. Hoeveel aandacht er is voor dit onderdeel blijkt ook weer bij de nieuwe modellen. De iPhone heeft 2 camera’s, een hoofdcamera en een exemplaar waardoor je kan zoomen, een groothoeklens gebruiken en nog veel meer opties hebt.

De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de iPhone 12 is de mogelijkheid om ook bij weinig licht prachtige foto’s te kunnen maken. Uiteraard kun je de foto of video achteraf ook bewerken zoals jij dat wilt. Op de Samsung zitten weer 3 camera’s onder elkaar zoals inmiddels gewoon lijkt te worden bij dit merk. De Samsung heeft je daarmee dezelfde opties en kwaliteit als de iPhone zowel voor foto’s als video. De beide kemphanen gebruiken de beste camera’s die er beschikbaar zijn. Alleen een echte expert zal misschien verschillen kunnen zien. Voor de gemiddelde gebruiker ontlopen beide toestellen elkaar niet veel.

De processor

De processor is het rekenwondertje in je smartphone die de mobiel ook echt slim maakt. Apple heeft op dat punt altijd een voorsprong gehad op Samsung en dat is ook voor deze toestellen niet anders. De iPhone 13 beschikt over de nieuwe A15 Bionic, die weer veel sneller en zuiniger is dan de voorganger de A14. De chip die Samsung gebruikt is minder snel dan het exemplaar van Apple. De Galaxy 21 heeft echter wel meer geheugen in die wat tragere processor. De eerlijkheid gebiedt dan ook te zeggen dat je als gebruiker weinig merkt van het verschil in snelheid van beide chips. Het is meer een gevoelskwestie en dan komt het voorkeur voor het merk weer aan de orde.

Batterijduur

De batterij van de Samsung is beduidend groter dan die in de iPhone. Dat betekent echter niet dat je de Galaxy langer kunt gebruiken. Door die slimme A15 Bionic chip gebruikt de iPhone minder energie en kan deze met een kleinere batterij dezelfde prestaties leveren als de Samsung.

Ook is de iPhone 13 weer toegerust met de MagicSafe optie. Je kunt het toestel moeiteloos koppelen aan de draadloze oplader op afstand. Wat de technologie op het gebied van batterijen betreft, scoort Apple een punt.

Conclusie

De verschillen zijn miniem en vaak niet meer met het menselijke oog waar te nemen. Voor de liefhebbers van de nieuwste technologie loopt de Apple nog altijd voor op Samsung. Daar moet je dan ook extra voor betalen.

Nieuws

menu