Dit moet je regelen bij een verkeersongeval

pexels.com

Een ongeluk in het verkeer, daar wil niemand aan denken. Maar de kans is helaas wel aanwezig, dus is het belangrijk om te weten wat je moet doen als het toch gebeurt.

Zo zorg je dat je er zo goed mogelijk vanaf komt en eventuele schade kunt verhalen op je particuliere of zakelijke autoverzekering .

Veiligheid eerst

Is er een ongeluk gebeurd? Zorg dan als allereerste dat je zelf in veiligheid komt en help andere betrokken. Zijn er gewonden? Verleen dan eerste hulp als dat mogelijk is en bel daarna direct 112. Pas als iedereen veilig is kun je verder met het regelen van de andere zaken. Laat de voertuigen staan, als deze het andere verkeer niet blokkeren.

Leg de situatie vast

Of je autoverzekering zakelijk of particulier is, maakt niet uit voor het vastleggen van de situatie. Het is belangrijk om te kunnen vaststellen wat er precies gebeurd is. Maak daarom foto’s of video’s van de situatie, voordat de auto’s verplaatst worden. Probeer dat vanuit verschillende perspectieven te doen, maar let wel goed op wanneer je om de auto’s heen loopt. Andere weggebruikers zijn afgeleid door het ongeluk en zien jou misschien niet zo goed.

Meld de schade

De gegevens van je verzekeraar heb je misschien niet altijd bij de hand. Gelukkig kan in Nederland iedereen de schade van een verkeersongeval via hetzelfde digitale loket: mobielschademelden.nl. Via de website kun je ook een app downloaden, waarmee je helemaal goed voorbereid bent op een ongeval. Heb je het Europese schadeformulier nog in je handschoenenkastje liggen? Dan kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken.

Nog een paar laatste tips

Een ongeluk is een heftige gebeurtenis. Je schrikt natuurlijk en bent misschien wel boos. Probeer te voorkomen dat je op dat moment met de andere betrokkene in discussie gaat over wiens schuld het is. Dat is echt iets voor de verzekeraars om onderling te bepalen. Ga ook niet in op voorstellen om de schade onderling te regelen, zonder tussenkomst van verzekeraars. Dat brengt je in een vervelende positie als je er op een later moment toch niet samen uit blijkt te kunnen komen.

Nieuws

menu