Aangeboden door: pricewise.nl

Doe-het-zelven en verbouwen door overspannen woningmarkt

Foto: pexels.com

Door de coronacrisis is Nederland al massaal aan het doe-het-zelven geslagen. De overspannen woningmarkt maakt het voor veel mensen ook aantrekkelijk om te gaan verbouwen in plaats van verhuizen. Van een nieuwe tuin tot een lik verf op de muren tot een compleet andere badkamer of een uitbouw.

Meer aandacht voor leefomgeving

De leefomgeving krijgt duidelijk meer aandacht nu mensen meer tijd thuis doorbrengen. Van kleine aanpassingen in het huis tot grote verbouwingen. Op de woonboulevards, in bouwmarkten en tuincentra wordt deze zomer weer grote drukte verwacht. Veel veranderingen verhogen de waarde van de woning, waardoor een verbouwing invloed heeft op de inboedel- en opstalverzekering. Het is verstandig om de opstalverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen wanneer het huis meer waard blijkt en de premie daardoor omhoog gaat. Ook wordt mensen aangeraden om zich te verdiepen in de dekking wanneer er per ongeluk schade ontstaat tijdens de verbouwing. Wie als doel heeft om de woning in waarde te laten stijgen, doet er goed aan om te investeren in vierkante meters. Waar een nieuwe keuken of badkamer alleen gebruikswaarde toevoegt, kan een uitbouw of opbouw een financiële waarde toevoegen door het ontstaan van extra woonoppervlakte.

Verhuizen naar de regio

Tegenwoordig lijken de grote steden niet meer zo aantrekkelijk als voorheen. In 2020 verhuisden er meer mensen de Randstad uit dan ernaartoe. Deze trend is volgens het CBS al langer gaande. Voornamelijk mensen ouder dan 30 en stellen zonder kinderen kiezen er vaker dan voorheen voor om de Randstad achter zich te laten. Bijna 37.000 mensen verhuisden vanuit de Randstad naar de regio tussen april en december 2020. Andersom vertrokken er 27.000 mensen vanuit de regio richting de Randstad. Door binnenlandse verhuizingen kreeg vooral de Veluwe er veel inwoners bij. Ruim 2.000 mensen kozen voor deze plek om zich te vestigen. Ook grote delen van Drenthe, Oost-Groningen, de Achterhoek en Zeeland (zonder Zeeuws-Vlaanderen) kregen er veel inwoners bij, waardoor de bevolking groeide.

Stad populair bij jongeren

Een einde aan de stijging van de huizenprijzen lijkt voorlopig nog niet in zicht. De gemiddelde verkoopprijs steeg in het eerste kwartaal van 2020 met ruim zestien procent in de provincie Groningen, wat boven het landelijk gemiddelde ligt. Het aanbod neemt steeds verder af terwijl de vraag aanhoudt. Tegenwoordig hebben huizenkopers de keuze uit nog geen twee woningen. Er worden simpelweg te weinig huizen aangeboden . Ook de lage rente draagt bij aan de hoge prijzen. De meeste mensen sluiten een hypotheek af voor een lange periode, waardoor ze niet direct in de problemen komen als de prijzen gaan zakken. Wie willen er nog wel in de grote stad wonen? Dat zijn jongeren die uit huis gaan om te gaan studeren of werken en twintigers.

Nieuws

menu