Aangeboden door: unitedconsumers.com

Eigen risico verhogen op je zorgverzekering wel/niet?

Foto: pexels

Een term die je om de oren vliegt bij het afsluiten van een zorgverzekering is het eigen risico. Als je deze verhoogt, dan bespaar je op je premie. Hoe hoger het eigen risico waarvoor je kiest, hoe lager de premie.

Dat kan dus behoorlijk oplopen. UnitedConsumers heeft alles over het eigen risico voor je op een rij gezet zodat je de afweging om deze te verhogen goed kunt afwegen.

Wat is een eigen risico?

Iedereen van 18 jaar of ouder die zorg krijgt uit de basisverzekering betaalt verplicht een eigen risico. Wat de hoogte hiervan is, bepaalt de overheid ieder jaar.

Hoe werkt eigen risico?

Elke maand betaal je de vaste premie van je zorgverzekering. Mocht je zorg nodig hebben, dan moet je de kosten zelf betalen tot de hoogte van je eigen risico. Dit is op jaarbasis 385 euro. Mocht je meer kosten hebben dan de 385 euro dan worden de rest van de kosten wel gedekt door je basisverzekering. Je maakt dus eerst je eigen risico op. Het eigen risico loopt van 1 januari tot en met 31 december. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Waar betaal je geen eigen risico over?

Er zijn zorgkosten waar je geen eigen risico over betaalt. Dat zijn bijvoorbeeld zorgkosten voor kinderen en kraamzorg. Ook over een bezoek aan de huisarts hoef je geen eigen risico te betalen.

Wat is vrijwillig eigen risico?

Je kunt je eigen risico verhogen om je premie te verlagen. Dat noemen we het vrijwillige eigen risico. Hoe hoger je het eigen risico zet, des te lager je premie uitvalt. Zo kan je flink besparen.

Afwegingen bij vrijwillig eigen risico

Verwacht je veel medicijnen nodig te hebben of zorg? Dan kan het nadelig zijn om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Je besparingen op je maandelijkse premie wegen dan niet op tegen de kosten die je maakt. Heb je voorgaande jaren je eigen risico niet opgemaakt en verwacht je dit jaar geen nieuwe zorgkosten? In dat geval kan het verhogen van de eigen risico een voordeel opleveren. Het is wel aan te raden dit alleen te doen als je dat geld achter de hand hebt. Dan kom je niet in de problemen als je onverwacht toch extra zorgkosten hebt.

Wat is de eigen bijdrage?

Soms worden de termen eigen bijdrage en eigen risico door de war gehaald. Los van het eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage. Dit houdt in dat je van bepaalde soorten zorg een deel zelf moet betalen. Denk hierbij aan sommige medicijnen. Deze eigen bijdrage bestaat naast het eigen risico en wordt als eerste verrekend. De kosten die daarna overblijven kunnen worden verrekend met het eigen risico.

Nieuws

menu