Emmen schoon houden door de handen uit de mouwen te steken

pexels

We leven in een mooie stad en een prachtige provincie. Wij als inwoners en vele anderen als toeristen genieten optimaal van de natuur in en om onze stad. Emmen is ook een sociale stad. Wij hebben oog voor anderen en als we kunnen helpen, steken we graag de handen uit de mouwen. Dit kenmerkt niet alleen onze stad, maar eigenlijk onze hele provincie. Mogen we ook eens onszelf helpen?

Emmen kan namelijk veel schoner en mooier. Dit is heel eenvoudig te regelen, met een mooi resultaat waar we allemaal van kunnen genieten.

Wij staan graag klaar voor anderen

Helaas is onze trots, FC Emmen, dit jaar gedegradeerd. Is dit een reden om onze clubliefde aan de kant te gooien en ons te richten op een club die nog wél in de Eredivisie speelt? Geenszins! Supporters uit Emmen hebben zich massaal van hun beste kant laten zien en het stadion  een flinke schoonmaakbeurt  gegeven. Geen woorden maar daden mag dan wel de leus van het Rotterdamse Feyenoord zijn, maar hij is ook zeker van toepassing op de aanhang van FC Emmen. Ons sociale karakter kwam goed tot uiting toen we met zijn allen meeleefden met de overstromingen in Limburg. De beelden van de enorme schade zullen nog lang op de netvliezen van veel van onze bewoners staan. De  schade herstellen  en het opruimen van alle rommel zal een gigantische klus zijn. Veel vrijwilligers uit het zuiden helpen de officiële instanties nu elke dag mee.

Rommel opruimen in Emmen, is dit te regelen?

Ook onze mooie gemeente kent rommel. Zwerfafval zien we helaas meer en meer. Wie de mooie  foto's van vroeger  ziet, zal concluderen dat Emmen er vroeger veel netter bij lag. Kunnen we niet leren van het voorbeeld van de Limburgers en van de supporters van FC Emmen? Laten we de handen uit de mouwen steken en een vuist maken tegen zwerfafval. Zeker nu sinds 1 juli  statiegeld zit op kleine flesjes , kan het ook nog eens geld opbrengen. Als plastic flesjes na enige tijd vergaan, komen de fragmenten in het milieu terecht. Weggegooide mondkapjes met intacte elastieken kunnen vogels en andere dieren letsel toebrengen. Met een kleine inspanning van ons allemaal kunnen we dit voorkomen.

Hoe gaan we dit aanpakken?

Emmen is gebaat bij netheid. Het is niet alleen voor onszelf veel mooier, maar het trekt ook toeristen aan. De Emmense horeca en plaatselijke middenstand heeft het tijdens de lockdowns al moeilijk genoeg gehad. Ze snakken naar een terugkeer van dagjesmensen, toeristen en vakantiegangers. Sportclubs en verenigingen hebben ook veel inkomsten gemist, toen we noodgedwongen veel vaker thuisbleven. Mobiliseer je vereniging en trek er op een mooie dag op uit om de stad en de natuur rondom te verlossen van blikjes, papier, plastic en petflessen. Met  stevige vuilniszakken en grijpers  komen we een heel eind. Na afloop scheiden we het afval en inventariseren we wat een leuk zakcentje voor onze verenigingen oplevert. Is deze hands-on mentaliteit iets dat bij onze stad en zijn bewoners past? Je hoeft dit natuurlijk niet in verenigingsverband te doen. Ook scholen, kerkgemeenschappen of bewoners van dezelfde straat kunnen samenkomen en gezamenlijk actie ondernemen. Vele handen maken licht werk en na afloop genieten we van het resultaat en het gezellig samenzijn.

We laten ons van onze beste kant zien

Het plan van aanpak voor een opruimactie is vrij eenvoudig en het resultaat mag er zijn:

  • Organiseer een schoonmaakactie met je vereniging
  • Maak de stad en de omgeving op een goede en veilige manier schoon
  • Lever statiegeldflesjes in en ontvang geld voor je vereniging
  • Maak de stad nóg aantrekkelijker voor bezoekers
  • De middenstand en de horeca zullen je dankbaar zijn
  • Laat zien dat inwoners van onze stad echte doeners zijn
  • Geniet van de gezelligheid en de voldoening die hoort bij elke klus die we gezamenlijk aanpakken
  • Geniet nog meer van onze mooie natuur

Laten we met zijn allen de handen uit de mouwen steken en onze stad een verdiende opknapbeurt geven. De supporters van FC Emmen gaven al het goede voorbeeld, laten wij volgen!

Nieuws

menu