Aangeboden door: snelteststraat.nl

Gevaccineerd en op reis: hoe werkt dat precies?

-

Veel Nederlanders zijn volledig gevaccineerd. Daarmee wordt reizen iets makkelijker. Toch krijgen ook gevaccineerden te maken met inreismaatregelen, zowel in Europa als buiten Europa. Veel landen vereisen namelijk ook een negatieve PCR test van gevaccineerden. Elk land is in principe vrij om haar eigen regels hierover te maken. Hieronder lees je meer over reizen in het tijdperk van corona, PCR test vereisten en de regels voor gevaccineerden.

PCR test

Een PCR test is een coronatest waarmee op moleculair niveau wordt getest op corona. Deze test wordt uitgevoerd met een neus swab en wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd. De PCR test is de meest betrouwbare coronatest die er is. Daarom is deze test vaak verplicht om naar het buitenland te reizen.

EU-landen zijn eensgezind wat betreft het coronabewijs. Als je volledig bent gevaccineerd is een aanvullende coronatest niet nodig. Europese landen buiten de EU, en ook wereldwijd, houden er echter hele andere regels op na. Vaak wordt er bijvoorbeeld ook een aanvullende PCR test vereist, of een verplichte quarantaine.

De PCR test was in het begin van corona de enige manier om te reizen. Ook nu er steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd blijft de PCR test een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Volledige vaccinatie sluit namelijk niet uit dat mensen besmet kunnen zijn met corona. Bedrijven zoals Spoedteststraat bieden PCR testen voor individuen, maar ook voor bedrijven op locatie . Je kunt hier ook een test afnemen om mee naar het buitenland te reizen.

Gevaccineerd en op reis

Hoewel steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd, betekend dat helaas niet dat zij vrijgesteld zijn van de testplicht. Veel landen hanteren namelijk een ‘en-en’ maatregel. Gevaccineerden moeten bij aankomst ook een negatieve PCR test kunnen overleggen. Dit tot teleurstelling van reislustige Nederlanders. Elke keer een PCR test doen om te kunnen reizen voel je namelijk in de portemonnee.

Hoewel De GGD tijdens de zomermaanden gratis coronatesten aanbiedt om op reis te kunnen, bleek deze oplossing niet altijd even succesvol. Veel mensen ervaren namelijk problemen met lange wachttijden. Dit heeft flinke consequenties voor reizigers. Zonder PCR-testuitslag kun je namelijk niet op reis. Daarbij gelden er strikte regels over hoe lang voor vertrek een PCR test maximaal mag zijn genomen. Dit zorgt voor beperkte flexibiliteit wat betreft het testmoment.

Reizen binnen en buiten Europa met vaccinatie

Binnen de EU is het mogelijk om naar de meeste landen te reizen zonder PCR test als je volledig gevaccineerd bent. Quarantaine is voor reizen binnen EU-landen ook niet nodig. Gevaccineerde Nederlanders kunnen nu gewoon naar Frankrijk, Spanje of Duitsland reizen. Het Verenigd Koninkrijk houdt er haar eigen regels op na.

Reizen met vaccinatie buiten Europa heeft veel meer complicaties. Vaak is volledige vaccinatie als coronabewijs niet genoeg. Je moet daarnaast vaak ook een PCR test kunnen overleggen.

Het voordeel van reizen met vaccinatie in landen buiten Europa is dat de quarantainetijd vaak korter is. Houdt er rekening mee dat elk land haar eigen regels heeft over de vereisten voor reizigers. Doe dus altijd je eigen onderzoek voordat je op reis gaat. Coronaregelgeving veranderd daarbij snel. Blijf dus op de hoogte van actueel nieuws.

Coronatest blijft belangrijk

Mensen die gevaccineerd zijn hadden gehoopt weer overal vrij naartoe te kunnen reizen. Helaas is dat zo simpel nog niet. Vooralsnog kun je alleen in EU-landen en een select aantal andere landen vrij reizen met een vaccinatie. Voor veel landen buiten de EU en wereldwijd is een volledige vaccinatie niet genoeg. Je hebt namelijk een negatieve uitslag van PCR test nodig die niet ouder is dan 48 of 72 uur. Daarbij moet je in sommige landen ook in quarantaine als je gevaccineerd bent. Gevaccineerd zijn maakt je reislustige leven binnen Europa een stuk makkelijker, maar daarbuiten meestal nog niet.

Nieuws

menu