Handelen in bitcoins, bij welke Bitcoin exchange moet je zijn?

Foto: pexels

Foto: pexels

Handelen in bitcoins is net als de aandelenhandel een aantrekkelijke manier van beleggen. Omdat de waarde behoorlijk kan fluctueren, kun je, als je op het juiste moment instapt, een hoog rendement halen uit deze digitale munt. Maar wil je handelen in bitcoins zul je eerst ergens een account moeten openen bij een of andere Bitcoin exchange. Je kunt een rekening openen bij verschillende bitcoin exchanges, maar bij welke moet je zijn?

Wat is en hoe werkt een Bitcoin exchange?

Om te begrijpen wat een Bitcoin exchange voor jou kan betekenen, proberen we in het kort uit te leggen wat het is en hoe het precies werkt. Wanneer je gaat handelen in bitcoins kom je terecht op een handelsomgeving die je als een online ruilbeurs kunt beschouwen, inzichtelijk gemaakt met duidelijke grafieken en met een portefeuille waar je jouw bitcoins kunt verhandelen. Gewoon een kwestie van kopen en verkopen. Vergelijk deze handelsbeurs met een marktplaats voor bitcoins. Een Bitcoin exchange wordt door velen ook wel als een bitcoinbeurs aangeduid.

Verschillende soorten Bitcoin exchanges

In Nederland heb je heel veel aanbieders van bitcoins die als makelaar of wisselkantoor opereren, al dan niet met een ‘wallet’ en handelsplatform voor zijn of haar klant. In dit geval handel je als klant niet direct met elkaar. Dit doet namelijk het makelaarsbedrijf. Zij kopen de bitcoins wereldwijd zo voordelig mogelijk in via grote bitcoin exhanges. Verder kunnen zij hun diensten centraal of decentraal hebben opgezet. Het is dus goed om vooraf even stil te staan met welk soort Bitcoin exchange je in bitcoins wilt handelen.

Zoek naar een Bitcoin exchange die bij je past

De vraag die je dus voor jezelf moet beantwoorden, is wat voor jou de beste Bitcoin exchange is en waar je op moet letten. Hieronder volgt in het kort een overzicht van de meest populaire bitcoin exchanges in Nederland:

  • Bitvavo is een verzekerde handelsbeurs die als beste wordt gewaardeerd. Ze rekenen lage commissies van maximaal 0,25 procent en keren ook 1,2 procent aan rentevergoeding uit op je bitcoin-tegoeden die je op je rekening hebt staan.
  • BTC Direct wordt beschouwd als het beste en meest veilige makelaarsplatform inzake het kopen en verkopen van bitcoins voor euro’s. Ook word je goed op de hoogte gehouden met nieuwsupdates en technische analyses.
  • Blox is ook heel veilig met een zeer gebruiksvriendelijke Bitcoin trading app waar je als twijfelende beginner mee uit de voeten kan.
  • Litebit is een betrouwbaar Nederlands bedrijf en winnaar van de CashCow awards 2020, voor beste cryptobroker-platform.
  • Bitpanda biedt naast bitcoin exchanges diensten ook een compleet beleggingsplatform aan, zoals edelmetalen, aandelen, ETF’s en index trackers.

Verder heb je nog Bitfinex, Binance, Hodl Hodl en AMDAX die als Bitcoin exchange opereren.

Meer kennis over handel in bitcoins en andere cryptomunten

Heb je behoefte aan de nodige verdieping in de cryptovalutamarkt? Dan kun je op allerlei manieren geïnformeerd worden, veelal via internet. Youtube-filmpjes met zogenaamde ‘finfluencers’ geven advies aan de hand van indrukwekkende grafieken, maar je kunt beter voor een crypto kennis en informatie bank kiezen, met veel meer nieuws en achtergrondinformatie over de handel in bitcoins en andere cryptomunten.