In de herfst en winter vaak last van tocht in huis

shutterstock

Niet alleen is het buiten koud in de herfst- en wintermaanden.

Ook binnen kan men te maken krijgen met koude trek in huis . Onder koude trek verstaat men tocht, wat voor een koude luchtstroom door de verschillende ruimtes in huis zorgt. Niet alleen leidt het tot een onnodig hoog energieverbruik. Ook kan deze koude trek in huis gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan een afname van de weerstand, een verergering van reumatische klachten, enzovoorts. Vaak blijkt het lastig te zijn om zelf de oorzaak van tocht in huis te achterhalen. Experts raden om die reden aan om een professionele meting uit te laten voeren. Niet alleen geeft een dergelijke meting nieuwe inzichten, ook kan men advies geven over verbeteringen die binnen jouw woning kunnen worden doorgevoerd.

Hoge energietarieven maken aanpakken tocht aantrekkelijk

Mede doordat de energietarieven de komende maanden fors zullen stijgen, is het aantrekkelijk om tocht in huis aan te pakken. Immers, een lager energieverbruik maakt dat de investeringen in je woning al snel worden terugverdiend. Daarbij wil je gezondheidsklachten als gevolg van tocht in huis voorkomen. Naast reumatische klachten en een afname van de weerstand kunnen ook concentratieproblemen, droge en geprikkelde ogen en bijvoorbeeld hoofdpijn het gevolg zijn van koude trek in de woning.

Zelf op zoek naar tochtplekken in huis

Er zijn een aantal manieren om zelf op zoek te gaan naar de plekken waar het tocht in de woning. Maak bijvoorbeeld gebruik van een wierookstokje. De rook boven dit stokje verraadt of er sprake is van koude trek in een ruimte. Ook het gebruik van een kaars kan uitkomst bieden. Net als bij een wierookstokje zal ook de vlam van een kaars anders bewegen, dan je gewend bent. Mochten deze methodes geen uitkomst bieden, dan kun je een professionele meting uit laten voeren. Vaak worden hierbij meer plekken met tocht gevonden, dan de plekken die je zelf verwachtte.

Aanpassingen om koude trek in huis tegen te gaan

Naast het feit dat het relatief makkelijk kan zijn om tocht in huis op te sporen, hoeft ook het verhelpen hiervan niet heel lastig te zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van tochtstrips, die je rond een raam of deur kunt plakken. De tochtstrips voorkomen dat er een koude luchtstroom bij de woning naar binnen kan komen. Je bestelt ze eenvoudig online, of schaft ze aan bij een bouwmarkt in de buurt. Ook het gebruik van een borstel bij de brievenbus helpt om koude trek buiten de woning te houden. Meer ingrijpend is het vervangen van de ruiten in huis. Kies voor HR++ isolatieglas om de woning beter te isoleren en daarmee koude trek te voorkomen. In plaats van isolatieglas zou je ook dikkere gordijnen kunnen gebruiken.

Nieuws

menu