Aangeboden door: voordeelscooters.nl

Is een deelscooter wat voor jou?

Foto: pexels

Heb jij ze al in de stad zien staan? De deelscooters van aanbieders als Felyx en Check zijn namelijk goed vertegenwoordigd in een grote stad als Groningen.

Deze elektrische scooters kunnen door iedereen gehuurd worden, mits je je hebt aangemeld met de bijbehorende app. Deelscooters zijn een uitkomst voor wie zelf geen scooter kan of wil kopen en voor wie geen zin heeft om te lopen of om het openbaar vervoer te nemen. In bijna alle grote Nederlandse steden zijn op dit moment deelscooters te huur, maar is het gebruik van een deelscooter iets voor jou? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Hoe werkt het concept?

Ben jij 18 jaar of ouder en heb je een geschikt rijbewijs? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van een deelscooter. Je moet dan wel eerst even een account aanmaken bij je favoriete aanbieder. Deze checkt vervolgens je rijbewijs en koppelt jouw betaalinformatie aan je account. Vervolgens ben je klaar om te gaan rijden. Wanneer je een scooter hebt gevonden, kun je deze activeren met de app. Vervolgens betaal je een vooraf vastgesteld bedrag per minuut. Het is vaak ook mogelijk om een scooter van tevoren te reserveren. Op die manier weet je zeker dat je niet voor niets naar de scooter aan het lopen bent.

Voordelen van deelscooters

Het grote voordeel van een deelscooter is dat je deze gelijk kunt gebruiken, zonder dat je eerst kosten hoeft te maken voor aanschaf en verzekering. Je gebruikt de scooter wanneer je hem nodig hebt en betaalt ook alleen voor het gebruik. Op die manier kan een deelscooter goedkoper uitvallen dan wanneer je een eigen scooter zou aanschaffen. Maak je echter dagelijks gebruik van de scooter, dan zal een eigen scooter al snel goedkoper zijn per gereden kilometer. Maar er zijn meer voordelen aan deelscooters verbonden. Zo hoef je de scooter bijvoorbeeld niet terug te brengen naar het beginpunt van de rit. Wat handig is als je met een ander vervoermiddel terug naar huis gaat. Ook hoef je voor een deelscooter geen parkeermogelijkheid bij jou thuis vrij te maken en hoef je niet bang te zijn dat je geliefde scootertje gestolen wordt.

Nadelen van deelscooters

Natuurlijk is het concept deelscooter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn namelijk ook serieuze nadelen verbonden aan deze vorm van vervoer. Zo staan de scootertjes vaak kriskras door de stad geparkeerd en moet er daarom maar net eentje bij je in de buurt staan. Is dit niet het geval, dan ben je zomaar een kwartier aan het lopen voordat je er een bereikt hebt. Vervolgens mogen de meeste deelscooters alleen in een vastgesteld servicegebied geparkeerd worden. Hierdoor is het onmogelijk om naar plaatsen te reizen die buiten het servicegebied vallen. Een langere rit van tientallen kilometers maken is hierdoor vaak niet mogelijk. Tot slot hebben deelscooters niet altijd een goede reputatie onder overige weggebruikers. Wees daarom voorbereid op boze blikken wanneer je op een deelscooter door de stad tuft.

Nieuws

menu