Je kan er bijna niet meer om heen, crypto. Maar wat is maakt het nou zo interessant?

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Een oud spreekwoord zegt: regeren is vooruitzien. Zeker in de wereld van cryptovaluta is dit spreekwoord van toepassing. Voor veel mensen is de blockchaintechnologie, waarop de handel in cryptovaluta gebaseerd is, nog een onontgonnen gebied dat veel vragen oproept. Maar wie zich verdiept in de mogelijkheden van deze revolutionaire ontwikkeling, beseft dat het de wereld op termijn ingrijpend zal veranderen. Het wordt dan ook niet voor niets de grootste technologische revolutie sinds de komst van het internet genoemd.

Oneindig veel mogelijkheden

Veel mensen denken bij de blockchaintechnologie meestal vooral aan het verhandelen van virtuele munten, zoals de bitcoin. Maar het hiervoor ontwikkelde systeem kent nog veel meer mogelijkheden. Immers, wanneer je transacties kunt vastleggen, hoeven die zich natuurlijk niet te beperken tot financiële transacties. Je kunt ook documenten vastleggen, zoals contracten en testamenten. Momenteel moeten dergelijke zaken vaak via tussenkomst van een notaris worden geregeld, maar het zou best kunnen zijn dat die situatie in de komende jaren ingrijpend gaat veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is het relatief nieuwe netwerk Fantom. Dit is een schaalbaar en veilig platform voor het vastleggen van zogenoemde smart contracts waarvoor momenteel veel belangstelling bestaat. Begin 2020 kon je Request Network kopen voor 0,00017 dollar per eenheid, terwijl de prijs in de daaropvolgende anderhalf jaar opliep tot 2 dollar, een enorme stijging dus van de waarde. Investeerders lijken bijzonder enthousiast te zijn over dit nieuwe platform en de mogelijkheden die het biedt.

Dalende kosten

Wanneer je zelf wel eens een notaris hebt moeten inschakelen, bijvoorbeeld voor de overdracht van een woning of voor het op laten maken van een testament, weet je dat hiervoor tamelijk forse kosten in rekening worden gebracht. Met deze nieuwe technologie creëert men nieuwe mogelijkheden om hetzelfde resultaat te bereiken, maar dan tegen aanmerkelijk lagere bedragen. Dit houdt in dat met name ondernemers, maar ook particulieren, hun kosten dankzij de blockchaintechnologie hun kosten flink kunnen laten dalen. Een soortgelijke ontwikkeling zien we in het betalingsverkeer. Nu nog verloopt dat vrijwel altijd via de traditionele banken. Via het platform Request Network wordt echter inmiddels een dienst aangeboden die algemeen wordt gezien als een verbeterde versie van PayPal. Je kunt de betaaleenheid van Request Network kopen om daarmee de diensten van het platform af te nemen. Naar verwachting kan dit grote bedrijven miljoenen aan te maken transactiekosten besparen.