Aangeboden door: aartkok.nl

Kamperen in Friesland voor alle doelgroepen

Foto: unsplash

Kamperen is de puurste en goedkoopste manier van vakantie vieren. Met name in Friesland kom je volop aan je trekken als kampeerder. Er zijn weinig regio’s waar de camping-dichtheid zo hoog is. De verscheidenheid aan kampeergelegenheden is dan ook groot. Buiten de talloze familiecampings die Friesland rijk is, vind je er – veelal kleinschalige – campings voor specifieke doelgroepen. In dit artikel zetten we een aantal van deze initiatieven op een rijtje.

Watersporters komen naar Oudega

De Bearshoeke in Oudega is een kleinschalige camping. Hij is direct gelegen aan de Oudegaaster Brekken dat een open verbinding heeft met het Heegermeer en De Fluessen. Door zijn ideale ligging is De Bearshoeke met name populair onder watersporters. Zeilen, surfen, met een bootje eropuit? Dan ben je in Oudega op je plaats. Er is altijd veel bedrijvigheid, de gasten van deze camping blijven niet voor hun tentje zitten. Op de camping zelf is er voor alle leeftijden vertier. En omdat er allerlei watersporters samenkomen, kun je volop ervaringen uitwisselen met elkaar. Er zijn cottages, trekkershutten en gewone campingplekken waar je met tent, caravan of vouwwagen kunt staan. Je hebt er bovendien voldoende ruimte om je bootje aan te leggen.

Yoga bij de Witte Raaf

De Witte Raaf in Ravenswoud is een veelzijdige B&B, camping en zorgboerderij in één. Het is erg populair bij yoga-liefhebbers. Er worden gerichte yoga-weekenden georganiseerd met verschillende thema’s. De Witte Raaf is een laagdrempelige plek waar je geen dikke portemonnee voor hoeft te hebben. Het fijne is dat je midden in de natuur bent, precies tussen het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold in. De minicamping achter in de tuin is dan ook echte natuurcamping zonder elektriciteit. In de verbouwde boerderij tref je geen televisie aan. Kleine shampooflesjes of zeepjes in het sanitair worden gemeden. De eigenaren van De Witte Raaf vinden het belangrijk dat hun bedrijfsvoering groen en milieubewust is. Deze ambitie sluit goed aan bij de yoga-gedachte en komt daardoor authentiek over.

Motorcamping ’t Witveen

Een camping speciaal voor motorliefhebbers vind je in Eastermar. Gelegen in het coulisselandschap in de buurt van Drachten, is dit de ideale pleisterplaats voor toerende bikers. Je bent er echt onder geestverwanten. Overdag trekt iedereen erop uit om Friesland op twee wielen te ontdekken. ’s Avonds komen de campinggasten samen om te barbecueën en een biertje te drinken. Er heerst een sfeer van vrijheid en saamhorigheid. De eigenaren van de camping zijn zelf ook motorliefhebbers. Zij weten als geen ander wat een toerende groep motorrijders nodig heeft. Niet te veel poespas in ieder geval. De meeste gasten zetten hun tentje op, lopen nog wat technische motordingetjes na en zoeken dan de gezelligheid op. Proost!

Naturistenterrein Buorkerij

Als je graag naakt kampeert, moet je in Dedgum zijn. Dit prachtige plaatsje in de Zuidwesthoek van Friesland biedt plaats aan een gezellige naturistencamping. Rust, ruimte en voldoende privacy maken dat dit zo’n fijne plek is voor naturisten. Midden tussen het uitgestrekte groen, zijn er 49 campingplekken en twee volledig ingerichte appartementen. De koeienstal van deze voormalige boerderij is omgetoverd tot een gezelschapsruimte waar je gezellig een drankje en een hapje kunt nuttigen. Er heerst een huiselijke sfeer waar je mag zijn wie je bent. Voor mensen die graag fietsen is het een pre dat de camping is aangesloten bij het Fietsroutenetwerk . Hij ligt bovendien pal aan zowel de Elfstedenroute als aan de Hanzesteden Route. Als je graag naakt recreëert zul je je op de Buorkerij vast en zeker thuis voelen!

Vissen in de Alde Feanen

Een camping die zich speciaal op sportvissers richt is It Wiid in Eernewoude. Friesland kun je op zichzelf al beschouwen als één grote visvijver. Maar in de Alde Feanen is het helemaal feest voor hengelaars. In het visrijke water vang je snoek, brasem, karper, baars, voorn, noem maar op. De visstand is nog prima op orde in de Eernewoude. Er zijn wel enkele restricties voor sportvissers. Vissen is alleen toegestaan in de vrij bevaarbare wateren, dus niet in de afgesloten gebieden. Bovendien moet je uiteraard in het bezit zijn van een geldige visvergunning. Als je die nog niet hebt, is dat geen probleem. In de supermarkt op de camping sluit je er snel en eenvoudig eentje af. In deze winkel is ook aas te koop en er is een ruim aanbod van hengelsportartikelen .

We begrijpen dat dit artikel verre van compleet is. Er zijn vast nog tal van gespecialiseerde campings die niet genoemd zijn. We hopen echter dat we op zijn minst de inspiratie hebben geboden voor iedereen met een gerichte kampeer behoefte.

Nieuws

menu