Aangeboden door: zorgkiezer.nl

Kijk naar de gecontracteerde zorgverleners in Groningen

Foto: pexels

Al jaren raden financieel experts aan om de afgesloten verzekeringen in ieder geval eens per jaar te controleren.

De reclames voor online tools die zorgverzekeringen vergelijken zo makkelijk mogelijk maken zullen je niet ontgaan zijn. Mogelijk zijn er inmiddels betere alternatieven voor jouw situatie. Denk aan een verzekering met een betere dekking, een verzekeraar die een lagere premie biedt voor een vergelijkbare dekking, enzovoorts. Dit geldt overigens niet alleen voor de zorgverzekering, maar in de basis voor iedere verzekering. Denk ook aan de inboedelverzekering, de autoverzekering, enzovoorts. Het vergelijken ervan levert je al snel een forse besparing op. Zeker in tijden met een hoge inflatie komt die besparing als geroepen voor veel gezinnen.

Dekking van zorgkosten bij (niet-)gecontracteerde partijen

Bij het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen voor 2022 zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de gecontracteerde partijen van een verzekeraar. Niet iedere zorgverlener in de provincie Groningen is bij iedere verzekeraar aangesloten. Dat geldt in het bijzonder voor de zorgverleners buiten de grote ziekenhuizen, het UMCG en Martini Ziekenhuis, om. Wanneer je regelmatig naar een vaste zorgverlener gaat, loont het om uit te zoeken of deze een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar voor 2022. Mocht dat niet het geval zijn, dan is overstappen van verzekeraar aan te raden.

Vaak wordt de zorg bij een niet-gecontracteerde partij slechts gedeeltelijk (circa 65%) vergoed. Daar waar de zorg bij een gecontracteerde zorgverlener volledig vergoed wordt.

Vrijwillig het eigen risico verhogen

Niet alleen is het belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen de compensatie bij een gecontracteerde partij en een niet-gecontracteerde partij. Ook loont het om het eigen risico vrijwillig te verhogen, wanneer je zelden tot nooit zorg nodig hebt. Het eigen risico verhogen brengt financiële risico’s met zich mee. Je betaalt immers een groter deel van de zorgbehoefte zelf. Uitzondering daarop is onder meer de wijkverpleging en een bezoek aan de huisarts. Het eigen risico is in 2022 gelijk aan het eigen risico in 2021, namelijk: 385 euro.

Kijk nog eens naar je aanvullende verzekeringen

Tot slot loont het om nog eens kritisch naar de aanvullende verzekeringen te kijken. Wellicht sloot je in het verleden een aanvullende verzekering af voor behandelingen bij een fysiotherapeut. Mogelijk heb je deze behandelingen niet meer nodig en kun je veel geld besparen door deze aanvullende verzekering op te zeggen. Vergelijkbaar met de verzekering voor behandeling bij de fysiotherapeut is een aanvullende tandartsverzekering.

Nieuws

menu