Aangeboden door: tauro.nl

Koopwoningen versus kantoorruimtes: dit zijn de verschillen

Foto: pexels

Dat de woningmarkt al geruime tijd behoorlijk onder druk staat, zal de meeste mensen niet zijn ontgaan. De prijzen van stijgen nog altijd fors omdat er een schreeuwend tekort is aan beschikbare koopwoningen. Vooral starters op de woningmarkt hebben het moeilijk, omdat ze vaak niet in staat zijn om een passende hypotheek af te sluiten. Hoe anders is dat momenteel op de markt voor kantoorpanden. De vraag is hier juist gedaald doordat Nederland het thuiswerken massaal heeft omarmd. Dat maakt het voor bedrijven een stuk interessanter om een kantoorruimte te huren in plaats van een pand te kopen.

Vraag en aanbod

Het grote verschil tussen de woningmarkt en de markt voor zakelijk vastgoed is dat vraag en aanbod enorm van elkaar verschillen. Waar op de woningmarkt in de laatste decennia eigenlijk nooit echt sprake is geweest van een overschot, ligt dat in de kantorensector heel anders. Een aantal jaren geleden ontstond er tamelijk veel leegstand, deels is dat opgelost door kantoorpanden om te vormen tot woongebouwen.

Grote steden populair

Waar woningkopers steeds vaker de grote steden ontvluchten omdat de vraagprijzen haast niet meer op te brengen zijn, zien we in de kantorenbranche dat de grote steden onverminderd populair blijven. Bedrijven vestigen zich nu eenmaal liever in een grote stad dan in een dorp dat haast niemand kent. Gelukkig is die mogelijkheid er nog volop, want zoek een kantoorruimte in Den Haag en je vindt nog volop mogelijkheden om een geschikt pand (of deel daarvan) te huren. Een punt van aandacht daarbij is dat het tegenwoordig raadzaal is om bij voorbaat rekening te houden met het feit dat personeel onderling voldoende afstand kan houden.

Middenmoot

De meeste transacties op het gebied van kantoorpanden vinden plaats in de vier grote steden. In onze regio is de stad Groningen een goede middenmoter, net als Leeuwarden. Assen is daarentegen nauwelijks gewild als vestigingsplaats voor kantoren, die stad staat onderaan in de ranglijst met transacties.

Flexwerken

Sinds de introductie van het flexwerken is de kantoorbranche ook enigszins veranderd. Je ziet bijvoorbeeld nu op tauro.nl niet alleen kantoorpanden in de verhuur voor een periode van maanden of jaren, maar ook losse kantoorunits die voor een dag kunnen worden gehuurd. Dit stelt ondernemers in staat om voor een belangrijke afspraak eenmalig een kantoorruimte te huren. Het grote voordeel van zo’n flexplek is dat er doorgaans een centrale receptie beschikbaar is.

Nieuws

menu