Aangeboden door: HANNN

Laaggeletterdheid en gezondheid

-

Onderzoek heeft aangetoond dat laaggeletterdheid vaak samengaat met beperkte gezondheidsvaardigheden. Met andere woorden, laaggeletterden blijken minder goed te snappen hoe ze gezond kunnen blijven. Er is informatie genoeg over dat onderwerp, maar die bereikt hen nauwelijks. Iemand die wil stoppen met roken, weet dan niet goed hoe hij dat kan aanpakken. Hij durft geen hulp te vragen, de zorgverlener heeft het niet in de gaten en de dokter heeft maximaal 10 minuten tijd.

Huisartsenpraktijk Noorderpark in Assen is onderdeel van een gezondheidscentrum. In hetzelfde gebouw zitten bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een consultatiebureau, een logopedist, een diëtiste en een apotheek. Er is veel samenwerking onderling. De huisartsenpraktijk is sinds 2017 actief bezig met laaggeletterdheid.

Training, herkenning en bespreekbaar maken

“We zijn allerlei trainingen gaan volgen,” vertelt Marijke Blommendaal, manager van de huisartsenpraktijk. “Bijvoorbeeld om bepaalde signalen te herkennen. Sommige mensen compenseren hun laaggeletterdheid verbaal, anderen pakken een mitella om niet te hoeven schrijven.”

Er is veel schaamte over laaggeletterdheid. Toch is het ontzettend belangrijk om het bespreekbaar te maken. Wat Huisartsenpraktijk Noorderpark veel doet, is het probleem normaliseren. “Dan zeggen we: ‘We merken dat veel mensen moeite hebben met het lezen van deze tekst. Geldt dat ook voor u?’ En dan zie je vaak een enorme opluchting. Want dan zijn ze niet de enigen die er last van hebben. Het probleem ligt op tafel en de drempel om hulp te vragen is weg.”

Het Taalhuis houdt wekelijks spreekuur in de praktijk in Assen, op een goed zichtbare plek. De een stapt er zelf op af, de ander hoort van haar buurvrouw dat ze er misschien iets aan kan hebben.

Laaggeletterdheid gaat ook over digitale vaardigheden en rekenvaardigheden. Zo was er een bloemist die het prima voor elkaar had, totdat de wereld steeds digitaler werd en hij niet meer mee kon komen. Mailen, online bestellen... hij ging niet meer met plezier naar zijn werk.

Acceptatie of ontwikkeling?

En als de drempel weg is? Dan is de situatie soms gewoon een feit. De laaggeletterde denkt niet dat hij nog iets kan leren. Dan nog is het prettig dat zorgverleners er rekening mee kunnen houden.

Maar vaak kun je bespreken wat ze zouden willen leren. En dan blijkt dat ze dol zijn op koken en graag een recept willen kunnen volgen. Of dat ze niet met de trein durven te reizen, omdat ze de borden niet snappen. En dat ze dat graag zouden leren. Dan komt een vrijwilliger van het Taalhuis in beeld. Die biedt huisbezoek, klasjes of cursussen.

Als mensen ervoor gaan en zich ontwikkelen, neemt hun zelfvertrouwen toe, is er meer plezier en verdwijnt de schaamte. De bloemist is naar cursus gegaan en gaat met sprongen vooruit!

Bijna elke zorgprofessional krijgt te maken met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Hoe kan jij dit tijdig signaleren? En hoe ga jij hiermee om?

Op woensdag 22 september 2021 organiseren Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) en Sardes binnen het programma Zorg voor Basisvaardigheden, een livestream over Taal & Gezondheid.

Ben je nieuwsgierig? Meld je snel aan via https://www.hannn.eu/agenda/conferentie-taal-gezondheid-groningen

Nieuws

menu