Aangeboden door: brugmanletselschadeadvocaten.nl

Letselschade door een ongeval, wat nu?

Foto: pexels

Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor een ongeval met letsel.

Een aanrijding, een ongeval op het werk of een hondenbeet tijdens een wandeling ik het bos. Als je bij een ongeval gewond raakt, dan spreken wij van letselschade.

In de wet staat dat iedereen zijn eigen schade draagt. Dit is anders als iemand anders de schade veroorzaakt zoals bij een achterop aanrijding in het verkeer of een ongeval op het werk. In die gevallen zijn respectievelijk de persoon die de kop-staart botsing en de werkgever aansprakelijk voor de schade. De schade die na een ongeval geleden wordt is letselschade.

Wat is letselschade precies?

Letselschade is dus de schade die je lijdt als gevolg van een ongeval. Het bestaat uit materiële schadeposten en immateriële schadeposten. Materiële schadeposten zijn alle schadeposten die op geld zijn te waarderen. Bij immateriële schade is dit juist niet het geval. Het is een vergoeding voor de gevolgen voor de persoon van het letselschade slachtoffer zelf. Gedacht kan worden aan pijnklachten na het ongeval zoals nekklachten en angstklachten of andere psychische klachten.

De meest voorkomende materiële schadeposten zijn:

  • Inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid
  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Studievertraging
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Reparatiekosten telefoon en fiets
  • Onderhoudskosten huis en tuin
  • Verzorgingskosten en verpleegkosten
  • Ziekenhuisdaggeldvergoeding

Berekenen letselschade

Al deze kosten maken deel uit van een letselschadevergoeding. Letselschade berekenen is echter niet eenvoudig. Daarom kunt u bij letselschade een letselschade advocaat in de arm nemen die uw letselschade berekent. Is de aansprakelijkheid erkend door de verzekeraar? Dan is er recht op een kosteloze letselschade advocaat.

Alle schadeposten worden opgenomen in een schadestaat. Op basis hiervan zal de letselschade advocaat met de verzekeraar onderhandelen over de hoogte van de letselschade.

Als fietser aangereden

Nederland is een fietsland, het is dan ook niet zo vreemd dat er in Nederland ook relatief veel fietsongevallen gebeuren. Helaas lijden mensen vaak ernstig letsel na een verkeersongeval. Als fietser bent u immers erg kwetsbaar in het verkeer. Zeker bij een ongeval tussen een fietser en auto is er veelal sprake van vervelend letsel als een tibia plateau fractuur, hersenletsel of zelfs een dwarslaesie.

Omdat een fietser bij een fietsongeval ernstig letsel op kan lopen, wordt een fietser bijzonder goed beschermd door de Nederlandse wetgever. Deze bijzondere bescherming, welke ook geldt als een voetganger aangereden wordt, is te vinden in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat fietsers en voetgangers bij een aanrijding met een motorvoertuig altijd ten minste 50% van de geleden schade vergoed krijgen. Ook bij eigen schuld van de fietser of voetganger!

De schadevergoeding kan bij eigen schuld nog oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie. Deze wordt toegepast als de schade ernstige gevolgen voor het letselschade slachtoffer met zich meebrengt.

Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een kind is er altijd recht op een letselschade vergoeding van 100%. Voor kinderen kan een ongeval immers levenslange gevolgen hebben.

Waar vind ik een letselschade advocaat?

Letselschade advocaten zijn er door het hele land. Gespecialiseerde letselschade advocaten hebben zich echter verenigd in de Vereniging voor Letselschade Advocaten, de LSA. Op de website van deze vereniging vindt u per plaats welke letselschade advocaten er zijn. Vult u bijvoorbeeld letselschade advocaat Utrecht in, dan ziet u direct welke letselschade advocaten er in Utrecht gevestigd zijn!

Nieuws

menu