Aangeboden door: NK Wielrennen

Live meegenieten van het NK Wielrennen op 19 en 20 juni op de Col du Vam

FOTO: Courage Events

Vorig jaar was het NK Wielrennen het eerste grote sportevenement in tijden van corona. Dit jaar vindt het Nederlandse Loterij NK Wielrennen wederom plaats op de VAM-berg in Wijster, maar dit keer mét publiek.

Het eerste grote wielerevenement van 2021 waar toeschouwers toegestaan zijn. Het kan en mag – hoogstwaarschijnlijk – weer. Mensen zijn er aan toe om hun geliefde sport weer van dichtbij te zien, te ruiken en te voelen. Sfeer te proeven. Want de wielersport is hard geraakt door het coronavirus: ruim anderhalf jaar waren toeschouwers niet toegestaan en konden we alleen meekijken via een scherm. We spraken organisator Thijs Rondhuis van Courage Events over dit unieke evenement.

Thijs: “Het is super dat dit weer kan. Er is één ding waar we in Drenthe heel erg goed in zijn, en dat is samenwerken. Want door de goede en nauwe samenwerking tussen de gemeente, de veiligheidsregio, de provincie en partijen als NOC*NSF, hebben we dit prachtige evenement weer op poten kunnen zetten.”

Er is dit jaar echter wel één klein aspect dat anders is dan voorgaande jaren. Want om het überhaupt mogelijk te kunnen maken om publiek te verwelkomen op de Drentse berg, worden er dit jaar tickets verkocht. Thijs: “We rijden hetzelfde parcours als vorig jaar. Dat is een klein parcours van 17,3 kilometer. De VAM-berg wordt hermetisch afgesloten, waardoor er een afgesloten evenemententerrein ontstaat.” De ticketverkoop is noodzakelijk, niet alleen om de kosten te kunnen dekken voor de nodige maatregelen, maar ook omdat het NK Wielrennen deelneemt aan het protocol van Testen voor Toegang. Men moet zich verplicht laten testen op corona voordat ze de Col du Vam op mogen. Alleen met een ticket en negatieve test die niet ouder is dan 40 uur, word je toegelaten. “Dit maakt een ticketsysteem noodzakelijk.” aldus Thijs.

Of dit het nieuwe verdienmodel van de toekomst gaat worden? Thijs: “Wielrennen is groot geworden door de aanraakbaarheid van de sport. Het is en zal altijd enigszins toegankelijk moeten blijven. Dat past nou eenmaal bij de sport. Maar de wielersport is wel op zoek naar een verdienmodel, en dit zou er zeker een kunnen zijn. Het is een profsport en daar zou best betaald voor mogen worden. Je gaat natuurlijk niet een compleet parcours afsluiten, maar je zou – net als bij de Giro – de slotklim alleen tegen betaling toegankelijk kunnen maken. De balans tussen het aanbod en de prijs moet wel kloppen. Dit is een zoektocht voor de aankomende jaren.”

Voor zowel de zaterdag als de zondag zijn er 2000 kaarten beschikbaar. Vooruitlopend op goedkeuring van de overheid, is de kaartverkoop gestart. Voor een ticket betaal je vijftien euro. Mocht de goedkeuring niet komen of mocht de situatie zich dermate ontwikkelen dat het toelaten van toeschouwers toch niet mogelijk is, krijgen de kopers van een toegangskaart hun geld terug. Kaarten koop je via www.vanplan.nl

Nieuws

menu