Aangeboden door: aedmaster.nl

Maak de wijk veiliger met de aanschaf van een AED

Foto: shutterstock

Steeds meer Nederlandse wijken, appartementencomplexen en sportverenigingen kiezen ervoor om een AED te kopen en zo hun buurt hartveiliger te maken. Niet voor niets, want het biedt hen verschillende voordelen. Met een AED kan iemand zonder medische achtergrond starten met een reanimatie, wanneer iemand in de wijk of het appartementencomplex getroffen wordt door een hartstilstand.

Al na een paar minuten kan blijvend letsel ontstaan bij het slachtoffer. Wachten op de komst van de ambulancebroeders is om deze reden onverstandig. Overigens is het belangrijk altijd eerst 112 te bellen, voordat gestart wordt met het gebruik van een AED. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders van deze defibrillatoren. Wil jij een AED kopen voor jouw buurt, bedrijf of jouw vereniging?

Verschillende opties bij het kopen van een defibrillator

De aanschaf van een AED kan best ingewikkeld zijn. Wanneer je op de website van een aanbieder hiervan kijkt, blijkt als snel dat de AED in verschillende varianten aangeboden wordt. Denk aan het verschil tussen een Philips Heartstart en de Defibtech Lifeline AED. Ook Lifepak en Zoll zijn aanbieders van AED’s. Naast de verschillen tussen deze merken, zijn er ook tussen de AED’s onderling verschillen op te merken. Denk aan het verschil tussen een volautomatische AED en een halfautomatisch model. Verschil zit hierbij in het feit, dat je bij een halfautomatische AED zelf op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Dit kan niet altijd; de AED controleert vooraf het hartritme van het slachtoffer. Misbruik van het apparaat wordt op deze manier voorkomen.

Keurmerken voor een AED

Bij het kopen van een AED wil je ervan verzekerd zijn, dat het apparaat naar behoren en veilig werkt. Dit leidt je onder meer af aan het keurmerk waarvan de AED voorzien is. Er zijn varianten die worden geleverd met het FDA-keurmerk. Dit is een Amerikaans keurmerk, welke je kunt vergelijken met het CE-markering binnen Europa. Houd rekening met het verschil tussen een FDA-keurmerk en een CE-markering; de eisen die gesteld worden aan het keurmerk zijn veel strenger, dan die van de CE-markering. Mede ook doordat een CE-keuring door een leverancier van een AED zelf kan worden uitgevoerd.

AED combineren met verschillende accessoires

Met de aankoop van een AED alleen ben je er vaak nog niet. Kijk ook naar de verschillende accessoires waarmee je de AED kunt combineren. Onderscheid wordt hierbij bijvoorbeeld gemaakt tussen een AED wandkast voor buiten en een handig paneel voor binnen. Zo’n wandkast helpt schade aan de defibrillator te voorkomen, wanneer het hard regent of stormt. Ook vandalisme wordt met zo’n kast tegengegaan. Specifiek voor sportverenigingen geldt dat het slim kan zijn om de AED te combineren met een draagtas. Hierin vervoer je de AED eenvoudig tussen de verschillende sportvelden op het complex.

Nieuws

menu