Motor opbergen in de tuin: 5x tips

Voor je trouwe tweewieler zorg je goed. Thuis stal je hem dan ook het liefst zo goed mogelijk. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Wij geven je vijf handige tips om je motor op te bergen in de tuin.

1. Een goede parkeerplek

Heb je ruimte in een schuur, garage of onder een carport, dan is dat natuurlijk de allerbeste optie als parkeerplek voor je motorfiets. Daar is hij het meest beschermd tegen weersomstandigheden en diefstal. Maar niet iedereen heeft zo'n plek tot zijn beschikking of is die lastig bereikbaar. Creëer dan een plek in je tuin die goed in het zicht ligt. Zorg voor een beugel aan je muur waar je het slot aan vast kunt maken.

2. Beschermd tegen weer en wind

Deze maatregel overlapt de vorige. Want het belangrijkste kenmerk van een goede parkeerplek is dat je motorfiets er droog staat en uit de wind. De natuurlijke luchtvochtigheid en weer en wind zijn natuurlijk erg slecht, zeker wanneer je motor langere tijd stil staat. Nogmaals, een schuur of garage is natuurlijk ideaal. Heb je dat niet, schaf dan een goede motorhoes aan. Deze moet waterdicht zijn, ademend én hittebestendig. Zo houd je de motor droog en kan de hoes niet beschadigen door de hete uitlaat of hittevorming in de zon tegen het metaal. Een afdekhoes is overigens ook goed om in de garage te gebruiken, want het beschermt je motor tegen stof en vocht.

3. Veilig

Zorg er ten alle tijden voor dat je de motor goed afsluit . Gebruik dus altijd, buiten het stuurslot en startonderbreking, twee verschillende sloten met minstens ART-4 keurmerk en verbind één van die sloten met de beugel. Dus óók wanneer je hem in de garage of schuur stalt. Zo voorkom je dat men de motorfiets uit je tuin kan rollen en op een aanhanger kan laden.

4. Verzorgd

Zeker wanneer je de motorfiets langer parkeert, moet je hem goed verzorgen. Natuurlijk dek je hem af met een goede beschermhoes (ook wanneer hij binnen staat). Maar eerst moet je wat onderhoud plegen. Spuit je motor schoon en laat hem goed drogen. Dit omdat vuil zich in kan vreten als de motor lang stil staat. Ververs de olie (gebruikte olie is zuur en kan corrosie veroorzaken), check de bandenspanning en smeer de ketting en bewegende onderdelen. Zet de motor op het middenbok zodat de druk op de banden minder is en gelijkmatig is verdeeld. Het is nog beter om hem zo te parkeren dat de wielen niet op de grond komen, zodat de banden niet vervormen door de continue druk.

5. Gemakkelijk

Als het lastig manoeuvreren is om je motor te parkeren, krijg je er op een gegeven moment genoeg van en zet je hem waarschijnlijk toch op een gemakkelijkere plek, waar hij minder veilig staat. Kies dus een plek in de tuin/garage waar je jouw motorfiets gemakkelijk in en uit kunt rijden om te parkeren, waar je een beugel kunt maken én die in de luwte/overdekt is.

Succes!

Nieuws

menu