Motorhelm kopen: De aandachtspunten

pixabay

Bij een stoere motor hoort ook een flitsende berijder! Dus wil je met je helm ook goed voor de dag komen. Maar welke helm moet je kiezen? Het aanbod modellen, kleuren en types is zo verschrikkelijk groot, dat het lastig is om daar de beste tussen te herkennen. Wij hebben daarom de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Type helm

Dit is het eerste punt waar je op selecteert en waarmee je twee-derde van het aanbod kunt uitsluiten. Welk type helm is voor jou het meest geschikt? Dit is afhankelijke van je persoonlijke voorkeur én je rijgedrag. Rijd je veel, het hele jaar door en leg je grote afstanden af op hogere snelheden? Dat stelt andere eisen aan een helm dan wanneer je alleen plezierritjes maakt tijdens de zomermaanden. Bedenk dus hoe en hoe vaak jij jouw motor gaat gebruiken en maak aan de hand daarvan een keuze uit de volgende 3 typen:

Jethelm

Deze laat het gezicht geheel onbedekt. Dit geeft een gevoel van vrijheid, want je kunt de wind op je gezicht voelen en gemakkelijker om je heen kijken. Maar dit is minder prettig wanneer het koud is of wanneer je hard rijdt.

Integraal helm

Dit is een helm met kinstuk die, als je het vizier dicht draagt, het gehele hoofd en gezicht bedekt. De integraal helm biedt het meeste veiligheid en comfort bij slecht weer en hoge snelheden. De meeste uitvoeringen hebben een goede ventilatie zodat het ook bij warm weer koel blijft.

Systeemhelm

Deze heeft een opklapbaar kinstuk en kan zowel als jethelm en als integraalhelm worden gedragen. Let er wel op dat niet alle systeemhelmen in beide standen gedragen mogen worden tijdens het rijden. Kies dan voor een helm waar dat wél bij mag, zoals de Scorpion Exo Tech. Het kinstuk kan helemaal naar achteren worden geklapt waardoor het comfortabel rijden is in beide standen.

Merk

Ook het aanbod qua merken en prijsklassen is enorm groot. Toch hoef je niet direct de hoofdprijs te betalen voor een kwalitatief goede helm. Merken zoals Arai , Vinz, Schuberth, Scorpion, Caberg en HJC bieden topkwaliteit voor een schappelijke prijs. Deze helmen zijn allemaal voorzien van een ECE-keurmerk, dus weet je zeker dat je veilig en verantwoord de weg op gaat.

Kenmerken

Naast het type en het merk, let je op de andere kenmerken van een helm. Denk hierbij aan het vizier, intercom , ventilatie en voorbereiding voor bluetooth apparatuur. Voor de keuze van dit soort kenmerken ga je eveneens uit van je rijgedrag. Een pin-lock vizier is bijvoorbeeld erg handig als je dagelijks, en dus ook met regen en kou, op de motor naar je werk gaat. Moet je veel onbekende routes rijden, dan is ruimte voor je GPS-systeem erg prettig. Bepaal en kies de juiste maat helm (meet je hoofd horizontaal iets boven je wenkbrauwen).

Model en kleur

Pas in de laatste plaats laat je jouw keuze bepalen door de kleur en het model van de helm, aangezien veiligheid en comfort vóór een cool uiterlijk gaan. Succes!

Nieuws

menu