Aangeboden door: NCOI

Omscholen door corona? In deze branches hebben ze mensen nodig!

Foto: Pexels

Het corona virus neemt de wereld nu al een tijdje over. Gelukkig zijn er hier en daar versoepelingen maar veel sectoren hebben veel last van de nasleep van de pandemie. Lange wachttijden bij bestellingen, hoge grondstofprijzen en voor velen (binnen bepaalde branches) een ontslag op het werk. Het aantal banen op de arbeidsmarkt daalde flink en bedrijfstakken als handel, vervoer en horeca zijn flink getroffen. Door bij- of omscholing is het mogelijk jezelf toch aantrekkelijk te maken op de arbeidsmarkt. Banen en werk verdwijnen of veranderen door nieuwe technieken en digitalisering. Corona versterkt dit effect en dat brengt veel mogelijkheden met zich mee.

Bijscholing

Als je een mbo-opleiding hebt gevolgd is het mogelijk om door te studeren. Met veel verschillende mogelijkheden tot het volgen van hbo-opleidingen , heb je de kans om jezelf nog aantrekkelijker te maken op de arbeidsmarkt, je hebt dan immers theoretische én praktische kennis opgedaan. In een snel veranderende wereld vol digitalisering is bijscholing van belang om de inzetbaarheid van werknemers op peil te brengen en te houden. Het is belangrijk dat werknemers vaardigheden en kennis blijven verbeteren. Vaak blijft bijscholing tot aan het pensioen van belang.

Omscholing

Ondanks dat de corona een vervelende nasleep met zich meebrengt, zijn een aantal sectoren nog steeds hard op zoek naar personeel. Vooral in de IT-beroepen is er veel vraag naar goedgeschoolde mensen. Door de corona crisis zitten veel mensen thuis. Zij bestellen online boodschappen en andere producten en diensten. Deze ontwikkelingen zorgt voor extra vraag naar IT’ers. Ook in de zorg is er veel behoefte aan gediplomeerde artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. In het onderwijs was al sprake van een tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Ook in het voortgezet onderwijs is er een krapte van docenten in exacte vakken en talen. In vrijwel alle regio’s komen deze tekorten voor. Het volgen van een HBO pabo opleiding is daarom een goede keus, dan heb je voorlopig de banen voor het uitkiezen. Omscholing kan een optie zijn voor mensen in ‘moeilijke sectoren’, zoals toerisme, recreatie, evenementen en horeca. Echter is het niet altijd nodig om te denken aan een volledige beroepsopleiding. Probeer ook te denken vanuit je skills, competenties en vaardigheden. Een groot deel van de markt vraagt generalisten. Werknemers die wendbaar zijn, goed kunnen communiceren en het samenwerken beheren.

Weeg een overstap goed af, onderzoek de mogelijkheden op internet en laat je niet beperken door meningen van anderen. Alleen jij weet waar je gelukkig van wordt.

Nieuws

menu