Stadskanaal Recycling de makkelijkste milieustraat en afvalcontainer verhuurder voor Groningen en Drenthe!

Foto: Archief Stadskanaal Recycling

Foto: Archief Stadskanaal Recycling

Van niets iets maken. Dit was de duidelijke opdracht voor Rutger van Lier toen hij en zijn compagnons de oude recyclelocatie in Stadskanaal kochten. En van niets iets maken, dat doet de geboren Westlander graag.

Een zee aan afval, met toppen enkele meters in de lucht. Stapels autobanden, stenen, groenafval en puin: het terrein aan de Wagenmaker 8 in Stadskanaal was één grote bende. Op zich niet gek voor een voormalig recyclebedrijf, maar van structuur en enige vorm van afvalscheiding was totaal geen sprake meer.

Een jaar lang had praktisch niemand het terrein meer bezocht en zo kwam het dat per toeval en via via de plek onder de aandacht kwam bij Van Lier en zijn compagnon. Zij runden toen al een landelijk opererend recyclingbedrijf met meerdere vestigingen in Nederland en waren dus bekend met ‘het wereldje’. “En dan beslis je ineens zoiets erbij te kopen”, blikt Van Lier terug. “Het is niet bepaald Paleis Soestdijk wat je koopt en dus vroegen de gemeente Stadskanaal en de Provincie Groningen ons om het binnen een half jaar netjes en schoon te maken. Dat is in drie weekendjes gelukt.”

En die drie weekendjes vonden begin vorig jaar plaats. De naam Stadskanaal Recycling was snel bedacht en van meet af aan werd gestart met de inname van afval en de verhuur van containers. “Dat doen we in onze andere vestigingen ook en vinden de mensen heel handig. Dan zal dat in Stadskanaal ook wel zo zijn, toch?”

De containers zijn in zes maten te huren, van 3 kuub (99 euro) tot 40 kuub. Bouwafval, hout, puin, groenafval, grond, oud ijzer en dakafval; alles mag erin en wordt in Stadskanaal weer gesorteerd. Daar treffen de mensen Bas de Kok aan, druk in de weer op de kraan of op de shovel; alles keurig netjes te sorteren. Voor een afvalverwerkingsbedrijf, dat iedere werkdag van 7.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur open is, is het op de dag van het interview op locatie opvallend netjes en schoon.

Rutger van Lier is vaak een paar dagen in de week aanwezig en wie met hem in gesprek gaat, krijgt op een aanstekelijke manier alles te horen over de wereld van het recyclen. Alsof er niks anders toe doet. Hij hoort dat ook wel van klanten - zegt hij - en dat maakt zijn werk zo leuk. “Er zijn mensen die zeggen dat ze helemaal geen container nodig hebben, maar na een praatje met mij gewoon zin hebben om een container te huren of om afval te storten. Dat is toch prachtig?”

Bedrijven en particulieren zijn welkom om hun afval te storten. Kleine aanhangwagentjes legen kan voor een tientje, voor iets grotere formaten aanhangwagens betalen klanten twintig euro. En wie zijn afval bij Recyclingbedrijf Stadskanaal brengt, kan rekenen op een sterke arm uit onverwachte hoek. “Laatst was hier een hovenier met een aanhangwagen vol groen afval. Dan is Bas niet te beroerd om met die grote klauw van zijn kraan de kar in één keer leeg te knijpen, om hem daarna vol te gooien met zand of tuinaarde. Daar doen wij helemaal niet moeilijk over. Ik denk dat mensen uit een regio als de Kanaalstreek dat erg kunnen waarderen.”