Aangeboden door: verhuisdozenstore.nl

Verhuizen tijdens de coronacrisis: gebeurt dit nog (veel)?

istockphoto Foto: Laurence Dutton

Dat er veel gebeurt in de huizenmarkt is niet nieuw. Huizen staan voor de hoofdprijs op de markt en veel jonge starters hebben daardoor weinig kans op het kopen van een starterswoning.

Starters moeten namelijk nadenken over waar ze hun geld in investeren tijdens het verhuizen, denk bijvoorbeeld aan de prijzen van verhuisdozen vergelijken of het onderhandelen met de juiste hypotheek. Er zijn allerlei elementen waar rekening mee moet worden gehouden om de kosten in te perken en verhuizen, financieel gezien, mogelijk te maken. Er zijn dus verschillende ontwikkelingen gaande in de huizenmarkt, maar heeft de coronacrisis hier ook invloed op?

Stijging prijs

Ondanks de recessie en de coronacrisis gebeurd er toch wat opvallends binnen de huizenmarkt. De gemiddelde huizenprijs steeg namelijk naar 354 duizend euro. Dit is bijna 12 procent meer dan een jaar geleden. Vrijwel elk huis wat op de markt stond, werd snel verkocht. Gemiddeld zaten er 20 dagen tussen het te koopbord en het ondertekenen van het koopcontract. Volgens enkele experts heeft dit vooral te maken met het wegblijven van de expats als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast is natuurlijk ook het toerisme gekrompen. Desondanks is het enorme tekort aan woningen het meest doorslaggevend in de dynamiek en schommeling op de huidige woningmarkt. Er is nu een tekort aan 331 duizend woningen.

Lage rente

Met de recessie en de crisis die aanwezig is, is ook de rente aanzienlijk laag. Dit is uiteindelijk de grootste factor die de vraag binnen de huizenmarkt enorm heeft verhoogd. Het is namelijk vooral aantrekkelijker voor doorstromers en starters die op zoek zijn naar een nieuwe of eerste koopwoning. Men wil namelijk groter of beter wonen.

Afschaffen maatregelen overheid

Ook de overheid heeft maatregelen getroffen die van invloed zijn op de woningmarkt. Deze staan alleen niet in lijn met de coronacrisis. Het grootste probleem binnen de woningmarkt is namelijk dat starters weinig tot geen kans hebben op een koopwoning. Mede een studieschuld of laag starterssalaris zijn hier van invloed op. De overheid heeft maatregelen getroffen, zoals afschaffing van de overdrachtsbelasting en het verruimen van leenmogelijkheden, die dit probleem verminderen.

Coronacrisis en verhuisbedrijven

Desondanks de maatregelen rondom corona, zoals de 1,5-meter afstand, zijn de verhuisbedrijven wel doorgegaan met hun werkzaamheden. Gezinnen, starters of stellen die gaan verhuizen huren dan ook vaak een verhuisbedrijf in of kijken online voor een webshop voor goede verhuisdozen . De mogelijkheden zijn tegenwoordig hierin oneindig.

Nieuws

menu