Vieze geur in huis vaak lastig op te lossen

shutterstock

Je herkent het vast; een vieze geur in huis! Denk aan de geur van gebakken vis, de geur van een verstopt riool of bijvoorbeeld de geur van rokende buren. Vaak blijkt dat het oplossen van stank in huis niet altijd even makkelijk is.

Een vervelende geur in huis kan meer dan vijftig verschillende oorzaken hebben. Daar komt bij dat niet ieder van deze mogelijke oorzaken even makkelijk te controleren is. Toch is het belangrijk om een vieze geur in huis aan te pakken. Het kan leiden tot hoofdpijn, voelt vaak niet hygiënisch en kan een oorzaak hebben die ook gezondheidsklachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de nare geur als gevolg van een hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid kan klachten gerelateerd aan reuma en astma verergeren.

Verschillende oorzaken van een vieze geur

Zoals reeds genoemd werd, kan een vieze geur verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een lekkende waterleiding, maar bijvoorbeeld ook van een gaslek. In dat laatste geval kan een lekkage voor een te hoge concentratie koolmonoxide in huis zorgen naast de vervelende geur. Ook ongedierte of bijvoorbeeld etensresten kunnen voor een nare geur zorgen. Hetzelfde geldt voor een verouderd en vuil tapijt, een vieze koelkast en bijvoorbeeld een probleem met de riolering. Hoe vaak is het jou al overkomen dat je bedorven etenswaren te lang in de koelkast liet liggen?

Goede ventilatie in huis is zeer belangrijk

Om de kans op het ontstaan van een vieze geur in huis te verkleinen, is het belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen. Zet dagelijks de ramen in huis tegen elkaar open. Het openen van de ramen maakt dat de vieze geurtjes uit de woning worden gezogen. Tegelijkertijd draagt het ventileren van ruimtes bij aan het verlagen van de luchtvochtigheid. Houd er rekening mee dat een goede ventilatie lang niet altijd de oplossing is. Het helpt slechts de gevolgen van een vieze geur te verminderen. Combineer de goede ventilatie met het opsporen van de oorzaak van het probleem.

Hulp bij het vinden van de bron van een vieze geur

Je kunt zelf op zoek gaan naar de bron van de vieze geur die in huis hangt. Controleer de koelkast op bedorven etenswaren, zorg dat de keuken een keertje vaker wordt schoongemaakt, spoel de afvoer door met keukensoda om deze te ontstoppen, enzovoorts. Helaas zal dit niet altijd voldoende zijn om de stank in huis te doen laten verdwijnen. Een alternatief is het inschakelen van een externe partij. Er zijn verschillende bedrijven die over de kennis en hulpmiddelen beschikken om de bron van de geur in huis te kunnen lokaliseren. Op basis van de gevonden oorzaak kun je voor een oplossing zorgen. De bevindingen van het geuronderzoek worden nadien met je gedeeld.

Nieuws

menu