Vijf dingen die u moet doen om te voorkomen dat u wordt gehackt

-

-

Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen worden gehackt. Fouten in software en fouten in menselijk gedrag. Hoewel je niet veel kunt doen aan het coderen van kwetsbaarheden, kun je je eigen gedrag en slechte gewoonten veranderen.

Vraag het maar aan de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, wiens Twitter-wachtwoord „maga2020!” was. Of Boris Johnson, die aan het begin van de pandemie in 2020 details van gevoelige Zoom-gesprekken onthulde. (Deze wereldleiders zullen ook specifieke veiligheidstrainingen van beschermingsinstanties hebben gehad.)

De risico’s zijn net zo reëel voor de ‘normale mens’ , zelfs als de inzet niet zo hoog is. Als uw accounts niet goed zijn beveiligd, kan uw creditcard worden gecompromitteerd of kunnen uw privéberichten en foto’s worden gestolen en gedeeld zodat iedereen ze kan zien. Uitzoeken of uw accounts zijn gehackt, is een tijdrovend en mogelijk frustrerend proces. U kunt beter enkele stappen ondernemen om de risico’s van hacken in de eerste plaats te beperken. Dit is wat u kunt doen om uzelf te beschermen.

Multi-Factor Authenticatie gebruiken

Misschien wel de meest effectieve manier om uw online accounts te beschermen, is het inschakelen van multifactor- of tweefactorauthenticatie voor zoveel mogelijk van uw accounts. De methode maakt gebruik van een secundair stukje informatie - vaak een code die door een app wordt gegenereerd of via sms wordt verzonden - naast een wachtwoord.

Dit secundaire stukje informatie helpt om te bewijzen dat je echt probeert in te loggen, omdat de codes vaak toegankelijk zijn op de telefoon in je zak. Zelfs als je een wachtwoord hebt dat gemakkelijk te raden is (daar komen we zo op terug), is een aanvaller niet geneigd om toegang te krijgen tot een account met multi-factor authenticatie ingeschakeld, tenzij ze je telefoon hebben.

Er is hier een gids voor alle accounts die de methode ondersteunen, maar in eerste instantie moet u deze inschakelen voor alle accounts die persoonlijke informatie bevatten die kan worden misbruikt. Zoals berichten-apps zoals WhatsApp, sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter, en uw e-mailaccounts.

Niet alle vormen van multi-factor authenticatie zijn echter gelijk. Apps die codes genereren, worden als veiliger beschouwd dan het verkrijgen van codes via sms, en daarnaast bieden fysieke beveiligingssleutels een nog robuustere beschermingslaag.

Neem een Password Manager

Laten we het hebben over wachtwoorden. Het is 2022. U moet geen „wachtwoord” of „12345” gebruiken voor een van uw wachtwoorden, zelfs als het een wegwerpaccount is.

Alle wachtwoorden die u voor uw online accounts gebruikt, moeten sterk en uniek zijn. Wat dit echt betekent, is dat ze lang moeten zijn, een mix van verschillende karaktertypen moeten bevatten en niet op meerdere websites moeten worden gebruikt. JeTwitter-wachtwoord mag niet hetzelfde zijn als je online bankieren; je wifi-thuisnetwerk mag niet dezelfde inloggegevens gebruiken als je Amazon-account.

De beste manier om dit te doen is door een wachtwoordmanager te gebruiken. Wachtwoordmanagers maken sterke wachtwoorden voor u en slaan deze veilig op. Als het feit dat ze kunnen voorkomen dat je wordt gehackt niet genoeg is om je te laten overwegen er een te gebruiken, betekent een wachtwoordmanager ook dat je nooit meer hoeft te worstelen om een vergeten wachtwoord te onthouden.

Leer hoe u een phishing-aanval kunt herkennen

Snel klikken kan je ergste vijand zijn . Wanneer een nieuwe e-mail of sms-bericht binnenkomt en het iets bevat dat kan worden getikt of geklikt, leiden onze instincten er vaak toe dat we het meteen doen. Niet doen.

Hackers hebben de pandemie gebruikt als dekmantel om golf na golf van phishing-aanvallen en dumb Google Drive-oplichting te lanceren.

Gebruik een betrouwbare VPN

Kortom, een VPN kan helpen beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw gegevens te helpen beschermen. Het creëert een gecodeerde tunnel voor de gegevens die u verzendt en ontvangt die buiten het bereik van cyberdieven liggen. Als de wi-fi van uw smartphone of laptop te allen tijde is ingeschakeld, kan uw apparaat kwetsbaar zijn zonder dat u het ooit weet. Als u zich afvraagt hoe VPN’s zullen helpen voorkomen dat u wordt gehackt, kunt u meer leren over VPN .

Veeg uw digitale voetafdruk

Het verleden kan terugkomen om je te achtervolgen. De oude online accounts die je niet meer gebruikt en de inloggegevens die erbij horen, kun je tegen je wapenen als je er niets aan doet. Hackers gebruiken vaak details van eerdere datalekken om toegang te krijgen tot de accounts die mensen momenteel gebruiken.

Het verminderen van de hoeveelheid informatie die beschikbaar is over uw online leven kan helpen uw risico op hacken te verminderen. Een zeer eenvoudige stap is om uw Google-zoekgeschiedenis regelmatig te verwijderen, maar u kunt ook privacy-first Google-alternatieven gebruiken.

Daarnaast kunt u nog veel meer doen om uw digitale voetafdruk te verkleinen. Zoek de oude accounts die u niet meer gebruikt en verwijder ze. Het vermindert de hoeveelheid spam die u krijgt en vermindert het aantal manieren waarop hackers u kunnen aanvallen. Gebruik Have I Been Pwned? om uw informatie te vinden in oude datalekken.