Aangeboden door: feikencv.nl

Waar moet je op letten bij een nieuwe cv ketel kopen?

Foto: Pixabay

Stel je eens voor dat het hartje winter is en je cv ketel ineens kapot gaat. Je zit dan plotseling in de kou, wat natuurlijk niet bepaald fijn is. In de meeste gevallen is het dan slim om een nieuwe cv ketel aan te schaffen aangezien dit simpelweg de meest logische optie is. Toch is een cv ketel kopen niet alleen een goed idee nadat je oude exemplaar kapot gegaan is. Zo nu en dan is het namelijk beter om over te stappen op een warmtepomp, al kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp.

Wanneer moet je kiezen voor een warmtepomp?

Kun je bij de volgende vragen constant ja invullen? Het is dan zeker interessant om eens te onderzoeken of een warmtepomp een goede vervanger is voor je kapotte cv ketel. Als je op de onderstaande checklist alleen maar ja invult dan is de kans groot dat je inderdaad het beste kunt kiezen voor een warmtepomp.

  • Je woning is grondgebonden
  • Je woning is nog niet 10 jaar oud
  • Op de begane grond heb je vloerverwarming
  • Je gasrekening is relatief laag: je verbruikt op het moment minder dan 8 kubieke meter gas per vierkante meter huis voor koken, stoken en warm water

Wanneer moet je kiezen voor een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is niet altijd geschikt, in sommige gevallen is het bijvoorbeeld beter om te kiezen voor een hybride warmtepomp . Dit is het geval als je woning maximaal 25 jaar oud is, maar ook moet je gasrekening relatief laag zijn. Voor koken, stoken en warm water moet je namelijk maximaal 10 kubieke meter gas per vierkante meter huis gebruiken op het moment. Als dit het geval is dan kan een hybride warmtepomp een goede keuze zijn. Daarnaast moet je dit ook zeker overwegen als je woning in die 25 jaar extra geïsoleerd is en wanneer je vloerverwarming hebt in je huis of in bepaalde ruimtes.

Wanneer moet je kiezen voor een cv ketel?

Toch is een warmtepomp of een hybride warmtepomp niet altijd de beste optie. In sommige gevallen is het toch nog beter om voor die traditionele cv ketel te kiezen. Dit is het geval als je woning al ouder dan 25 jaar is, maar ook als niet alle ruimtes goed geïsoleerd zijn of wanneer dit al lang geleden gedaan is. Heb je geen vloerverwarming? Een cv ketel is dan ook beter, net zoals wanneer je gasverbruik heel gemiddeld is. Dit houdt in dat je meer dan 10 kubieke meter per vierkante meter huis gebruikt. Het is dan dus beter om toch een nieuwe cv ketel aan te schaffen om je oude exemplaar te vervangen.

Waar moet je dan op letten?

Bij het kopen van een nieuwe cv ketel moet je er onder andere voor zorgen dat het zuinig is. Hiervoor moet je kijken naar de labels van zowel de ketel zelf als het tapwater. Hoe dichter bij de A, hoe zuiniger de cv ketel is. Daarnaast is het ook goed om even te overleggen met een cv installateur. Deze expert kan je tips geven over de instellingen van de ketel. Vaak hoeft het water namelijk geen 90 graden te zijn om je woning te verwarmen, normaal gesproken is dit ook mogelijk met 70 graden. Daarnaast zou het ook maar zo kunnen dat de cv ketel beter ergens geplaatst kan worden. Dit is natuurlijk mogelijk als je een nieuw exemplaar koopt, dus hier dien je rekening mee te houden bij de aanschaf. De cv ketel moet immers wel passen op zijn nieuwe plekje in je woning.

Nieuws

menu