Aangeboden door: mastertools.nl

Waar moet je op letten bij het kopen van een accuboormachine?

Foto: pixabay

Een accuboormachine is een onmisbaar hulpmiddel voor de toegewijde doe-het-zelver of vakman. Je wilt er een met veel vermogen en koppel om in allerlei materialen te boren en te schroeven, een accu (of twee) met veel kracht en handige functies zoals meerdere versnellings- en snelheidsinstellingen. Er zijn dus veel dingen waar een accuboormachine aan moet voldoen als je op zoek gaat naar zo’n product. Daardoor kan het beter zijn om je niet te concentreren op de koopjes aangezien je dan zou kunnen kiezen voor een model dat niet alles biedt wat je wilt. Door te letten op de onderstaande factoren kun je dit voorkomen!

Maat van de boorkop

De boorkop is het deel aan het einde waar de boor gaat. Meestal heb je een boorkop van 13 mm nodig voor grotere boren. Kleinere en goedkopere boren hebben vaak maar 10 mm klauwplaten, wat misschien voldoende is als je alleen maar in kleine gaatjes wilt boren om foto’s op te hangen. Je wilt ook een snelspanboorkop, zodat je deze met de hand kunt los- en vastdraaien zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vinden van de boorkopsleutel. Vrijwel alle boren hebben tegenwoordig een sleutelloze boorkop, dus hier hoef je niet erg op te letten bij het kopen van een accu boormachine .

Snelheidsregeling

Dit moet eenvoudig te bedienen zijn en een goede variabele controle geven, van nauwelijks draaien tot volle snelheid. Goede controle bij lage snelheid is vooral belangrijk bij het starten van een schroef of bij het boren op oppervlakken die geen goede hechting of wrijving bieden, zoals tegels en metaal. Een reeks versnellingen helpt je de beste resultaten te krijgen voor verschillende taken. Lage versnelling is voor langzaam, krachtig boren, zoals met een boor met een grote diameter, boren door staal of schroeven indraaien. Hoge versnelling is voor snel boren, zoals bij bits met een kleine diameter.

Batterijopties

Lithium-ion-accu’s (Li-ion) vind je tegenwoordig bij bijna alle accugereedschappen. Oudere modellen gebruikten vaak nikkel-cadmium-batterijen (NiCd), die goed presteren wanneer er hard en vaak met gereedschap wordt gewerkt. De batterijsamenstelling is echter veel giftiger en minder milieuvriendelijk dan lithium-ionbatterijen (Li-ion), die net zo goed, zo niet beter zijn in het leveren van hoogbereikvermogen gedurende de levensduur van de batterij. Zoals we allemaal weten, is de enige keer dat je snel een klus wilt klaren, de keer dat je je realiseert dat de batterij in de boormachine leeg is, dus een tweede batterij is zeker handig. Zoals met veel gereedschap, is het een stuk goedkoper om een set met twee batterijen te kopen in plaats van later een extra batterij apart te kopen.

Soorten

Er zijn twee hoofdtypen boren: de boormachine en de klopboormachine. Boormachines worden gebruikt voor het boren van gaten en het indraaien van schroeven in hout, metaal of kunststof. Dit is bovendien het meest populaire type. Hamerboren doen hetzelfde, maar hebben ook een hamerinstelling die de boor in en uit schudt voor het boren in metselwerk (baksteen, steen en beton). Ze zijn meestal iets zwaarder dan boormachines. Daarnaast zijn er nog twee soorten waarvoor je zou kunnen kiezen: boorhamers en slagschroevendraaiers. Boorhamers zijn in wezen een heavy-duty versie van de klopboormachine en worden meestal gebruikt door ambachtslieden. Slagschroevendraaiers zijn juist speciaal ontworpen voor het indraaien van schroeven of het losdraaien van bouten.

Nieuws

menu