Waarom het voor beleggers steeds interessanter wordt om algoritmisch te beleggen

Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn het hectische tijden geweest op de aandelenmarkt. De coronacrisis heeft namelijk voor een crash gezorgd op de aandelenbeurzen. Toch geeft deze beurscrash ook kansen om te kunnen profiteren van de volgende revolutie: de 4e industriële revolutie.

Een van de meest baanbrekende nieuwe ontwikkelingen uit deze revolutie is Artificial Intelligence, vaak afgekort tot AI. Deze technologie is bijvoorbeeld nodig voor zelfrijdende auto’s. Maar ook op de aandelenbeurzen is AI een opkomende trend. Beleggingsrobots, ook wel trading robots, worden zelfs gezien als de nieuwe norm in de toekomst.

Hoe is beleggen met AI mogelijk?

Een Forex trading robot is een hulpmiddel voor beleggen en voor analyse van de financiële markten. Een trading robot is een vorm van geautomatiseerde beleggingssoftware die de koersen van het instrument waarop zij is toegepast scant en signalen afgeeft op basis van vooraf ingestelde criteria en instellingen. Ook kan deze trading bot orders plaatsen.

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Het robot trading computerprogramma, de trading bot, geeft op basis van de parameters (die bevat zijn met codering) signalen af maar kan ook geprogrammeerd worden om direct orders te plaatsen en te sluiten. Het beleggingsproces kan door AI geprogrammeerd worden op verschillende manieren, het is maar net wat de wensen van de belegger zijn.

Welke soorten beleggen met AI zijn er al?

De eerste soort die beschikbaar is zijn algoritmes die technische analyse automatiseren. Dit wordt veel gebruikt door beleggers en handelaren omdat het meetbaar en visueel is met snelle feedback. “TA-Libs”, ook wel technische analyses libraries, gecodeerd in bijvoorbeeld Python, zijn zo gratis van het internet af te halen.

De tweede soort is statistische methoden. Soms kunnen beleggers zonder risico meer rendement behalen door slim gebruik te maken van statistische zekerheden. Deze worden relatief weinig toegepast, misschien omdat het iets te simpel is.

De derde soort is fundamentele analyse. Dit gaat om de “echte waarde” bepaling. Een analist (trading robot) bepaalt zo goed mogelijk de reële waarde van een aandeel, valuta of obligatie. Dit kan gemeten worden door te kijken naar bijvoorbeeld de winst, omvang van de leningen, groei etc. Is de huidige prijs lager? Dan zal de prijs in de toekomst waarschijnlijk stijgen.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om te beleggen met AI maar dit zijn de meest gebruikte algoritmes door beleggers.

Waarom is algoritmisch beleggen interessant?

De meest vooraanstaande reden voor beleggers om te kiezen voor algoritmisch beleggen is natuurlijk omdat trading robots niet kunnen beleggen met emotie en omdat deze “bots” 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ze kunnen dus een hoop tijd uit handen nemen van de belegger.

Op dit moment neemt het gebruik van data exponentieel toe. Data-analyse is de manier om out performance te boeken. Slimme systemen kunnen op dit moment ruwweg twee duizend keer sneller informatie verwerken dan mensen. Ook doen ze dat nog eens 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Beleggers die met trading robots beleggen hoeven dus zelf niet eens meer kennis van analyses te hebben.

Ook kunnen traditionele methodes van risicoanalyse de toenemende hoeveelheid data niet langer aan. Maar met behulp van AI kunnen zowel de bekende als onbekende risico’s geïdentificeerd en gemonitord worden. Een voorbeeld van zo’n risico is het plotseling opdrogen van liquiditeit. Met behulp van AI kan een liquiditeitsquize tijdig worden herkend, waarbij vervolgens automatisch passende maatregelen worden genomen.

Om nog even kort samen te vatten, AI is een opkomende trend op de aandelenbeurzen. Trading robots geven op basis van parameters die codering bevatten signalen af maar deze “bots” kunnen ook geprogrammeerd worden om direct orders te plaatsen en te sluiten. Het beleggingsproces kan door AI geprogrammeerd worden op verschillende manieren, het is maar net wat de wensen van de belegger zijn. Voorbeelden van deze manieren zijn algoritmes die technische analyses automatiseren, statistische methoden en fundamentele analyses. Beleggen met AI kan interessant zijn voor beleggers omdat trading robots zich niet laten leiden door emotie en 24 uur per dag beschikbaar zijn. Maar ook omdat ze analyses kunnen maken die de belegger zelf niet zo snel kan.

Nieuws

menu