Waarom winnen supplementen aan populariteit in Nederland?

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Tegenwoordig gebruikt circa 57% van de Nederlanders één of meerdere supplementen (DVJ Insights, 2021). Verwacht wordt dat de vraag naar voedingssupplementen in de aankomende jaren verder toeneemt.

Hoe komt het dat steeds meer mensen hun dieet met een voedingssupplement verrijken? Supplementen specialist David van Gaalen - werkzaam bij Supplementen.nl - geeft inzage in de wondere wereld van voedingssupplementen.

Supplementen werden al populairder vóór corona

David gaat van start: “Je zou verwachten dat het gebruik van supplementen vóór corona nog niet zo’n vaart liep. Toch zagen velen voorafgaand aan de coronacrisis al het belang van hoogwaardige voedingssupplementen in. De afgelopen vijf jaar zit de supplementenmarkt in de lift. Ze worden allang niet enkel meer door sporters en mensen met een ziekte of griep gebruikt; veel mensen in Nederland gebruiken ze namelijk preventief.”

“Dit heeft deels te maken met de verschuiving van de offline naar online verkoop van supplementen. Men ziet steeds vaker online advertenties voorbijkomen over het belang van voedingssupplementen ter aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon”, aldus David. “Veelal bestelt men een supplement om uit te proberen. Wanneer de werking van het desbetreffende supplement goed bevalt, zal diegene er naar alle waarschijnlijkheid voor kiezen om het te blijven gebruiken.”

Gebruik voedingssupplementen tijdens de coronacrisis rap toegenomen

Het gebruik van supplementen nam voorafgaand aan de coronacrisis al gestaag toe en dit is volgens David de afgelopen tijd in een stroomversnelling terechtgekomen.

“Veel mensen zijn hun voedingspatroon preventief gaan verrijken met supplementen die onder meer vitamine D, calcium en zink bevatten. Ook andere supplementsoorten zijn in trek, waarbij gedacht kan worden aan multivitaminen, kruidenpreparaten en sport supplementen.”

Hij zet een kanttekening: “Er wordt door veel gebruikers uitgegaan van het ‘baat het niet, dan schaadt het niet’-principe. Met andere woorden, zoveel mogelijk supplementen preventief gebruiken om een mogelijke coronabesmetting te verlichten. Deze vlieger gaat in veel gevallen niet op. Ten eerste omdat supplementen op een verantwoorde en veilige manier gebruikt dienen te worden. Ten tweede aangezien er tot op heden geen duidelijk verband aangetoond is tussen bepaalde voedingssupplementen en het verlichten dan wel voorkomen van corona”.

Hoe ziet de toekomst van de online supplementen shop eruit?

Volgens David wordt de toekomstige online supplementen shop gekenmerkt door intensief persoonlijk contact en advies. Nu gaan veel mensen voor advies naar de plaatselijke drogisterij of apotheek, maar steeds meer voedingssupplementen webshops haken in op deze trend.

Ook wordt verwacht dat de supplementenmarkt in Nederland zal blijven groeien (Supplementen.nl, 2021). Zelfs nadat de coronacrisis minder wordt of over enige tijd helemaal ten einde gekomen is. Veel consumenten in Nederland zijn immers het nut gaan inzien van het gebruikmaken van voedingssupplementen.