Aangeboden door: mobiele-airco.nl

Wanneer kun je beter een mobiele airco kopen in plaats van een raam-airconditioner?

Eigen foto

Om een kamer zonder centraal HVAC-systeem af te koelen, heb je natuurlijk een airconditioner nodig. Maar het is waarschijnlijk minder voor de hand liggend of je moet kijken naar raamairconditioners of mobiele airconditioners.

Recente verbeteringen in de categorie mobiele AC hebben ervoor gezorgd dat de beste qua prestaties een stuk dichter bij raamunits komen te staan en draagbare apparaten bieden een paar andere unieke mogelijkheden waardoor ze het overwegen waard zijn. Bovendien maken ze niet meer zoveel geluid, wat vooral het geval is bij een stille mobiele airco . In dit artikel vind je een paar situaties waarin een mobiele airco kopen beter is dan het aanschaffen van een raam-airconditioner.

Regels over airconditioners

Er zijn veel mensen die geen airconditioning voor het raam mogen hebben op basis van VvE of andere bouwregels, dus gebruiken ze een mobiel apparaat omdat ze geen andere opties hebben. Als je in een appartement of flat woont en je wilt een airco aanschaffen dan moet je hier zeker rekening mee houden. Check voordat je een aankoop doet de regels en maak op basis hiervan een beslissing.

Geen grote airco nodig

Mobiele AC’s hebben een lange reputatie van ondermaats vermogen. Experts ontdekten in onderzoek dat mensen vaak een ondermaatse mobiel apparaat kopen en deze dan inruilen voor iets groters. Ze raden aan om conservatief te schatten en mogelijk zelfs te groot te maken voor de draagbare ruimte. Op die manier heb je meer kans om de prestaties te krijgen die je nodig hebt op warme dagen, en op mildere, vochtige dagen kun je de airco gebruiken als een niet-koelende ontvochtiger. Houd er rekening mee dat er een bovengrens is voor de grootte van de ruimte en de ernst van het weer, zelfs de beste mobiele airco zonder slang kan aan, terwijl raam-AC’s beschikbaar zijn in een breder scala aan koelcapaciteiten, met enorme afmetingen die kunnen werken in ongewoon grote ruimtes of extreem warm weer. Vaak is dit in Nederland niet nodig.

Beetje vloeroppervlak missen

In tegenstelling tot raamunits, zitten mobiele airco’s in de kamer die ze koelen. Hoewel het vaak doorn in het oog is die waardevolle vloeroppervlakte in beslag nemen, maakt dit in een rustige ruimte misschien niet zoveel uit. Hun ontwerp biedt enige flexibiliteit voor positionering, omdat je de lucht in verschillende richtingen kunt richten in plaats van altijd recht uit het raam te stromen. Wel zullen ze sowieso vloeroppervlak innemen, dus dit moet je kunnen missen.

Ramen moeten gebruikt worden

Raam-airconditioners zijn moeilijk te installeren en nemen de helft van je raamruimte in beslag, dus als ze eenmaal binnen zijn, gaan ze waarschijnlijk nergens heen. Ze blokkeren het licht en het uitzicht vanuit dat raam nadat ze geïnstalleerd zijn. Hoewel er misschien dagen zijn dat je je slaapkamer in een koele, donkere grot wilt veranderen, wil je waarschijnlijk niet de hele zomer zo leven. Een mobiele unit is dan een betere optie. Dit maakt het gemakkelijker om het raam te openen en wat frisse lucht de kamer binnen te laten.

Nieuws

menu