Aangeboden door: inshared.nl

Wat is het verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering?

Foto: pexels.com

Wanneer je een huis, appartement, studio of zelfs studentenkamer koopt of huurt, is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd tegen schade of diefstal van spullen in, aan en rondom je huis.

Binnen de categorie woonverzekering vind je doorgaans twee soorten verzekeringen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Maar wat is nu precies het verschil? Dat leggen we je uit!

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade of diefstal van spullen in en rondom je huis. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan meubilair, fietsen, en andere losse spullen. De inboedelverzekering is dan ook eigenlijk voor iedereen geschikt. Of je nu huurt of koopt, met dit type verzekering dek je doorgaans de grootste kostenposten wanneer er schade ontstaat of inbraak is geweest.

Wat is een opstalverzekering?

Als een opstalverzekering ook onder de categorie woonverzekeringen valt, waarom zou je dan nog een aanvullende verzekering afsluiten als je al een inboedelverzekering hebt? Die vraag is simpel te beantwoorden door te kijken naar alle spullen in en om je huis die níet los zitten maar wel erg kostbaar zijn. Je dure parketvloer die op de fundering verlijmd is, is met een opstalverzekering verzekerd en met een inboedelverzekering niet. Bij zaken als waterschade is het daarom wel zo prettig om ook alle kosten voor de spullen die aan je huis vastzitten vergoed te krijgen.

Wanneer heb je welk type verzekering nodig?

Zelf een opstalverzekering afsluiten is niet altijd noodzakelijk, zeker niet wanneer je een huurwoning of huurappartement betrekt. In het geval van een huurwoning is de eigenaar van het pand namelijk verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Bij een huurappartement wordt dit doorgaans geregeld door de Vereniging van Eigenaren; het hele appartementencomplex wordt dan in één keer verzekerd.

Het is echter wel belangrijk om zelf een inboedelverzekering af te sluiten wanneer je in een nieuwe trekt. Deze verzekering dekt namelijk jouw spullen en is niet verbonden aan het pand waarin je woont.

Bijzonderheden om te onthouden

Ondanks het ogenschijnlijk simpele onderscheid tussen een inboedel- en opstalverzekering, zijn er wel degelijk bijzonderheden om rekening mee te houden. Het is namelijk zonde om je verzekerd te wanen wanneer dit niet het geval is. Wanneer je bijvoorbeeld in een huurcomplex woont waar de VVE de opstalverzekering heeft afgesloten voor het hele gebouw, zijn de extra luxe afwerkingen in jouw woning niet per definitie meeverzekerd. Ditzelfde geldt voor een huurwoning waar je zelf een nieuwe keuken in plaatst. Ook deze toevoeging kan buiten de gedekte zaken vallen. Verdiep je daarom altijd in de verzekeringen(en) die je op dit moment hebt afgesloten of waar je onder valt om onnodig hoge kosten te voorkomen.

Zodra blijkt dat jouw luxe afwerkingen of nieuw geplaatste keuken niet onder de opstalverzekering valt die de eigenaar van de woning of de VVE heeft afgesloten, kun je ervoor kiezen om alsnog een Eigenaarsbelangverzekering af te sluiten voor aanvullende zaken. Op die manier zijn ook de meest waardevolle spullen en materialen in je huis goed verzekerd.

Nieuws

menu