Wat zijn de voordelen van een SEO-specialist inhuren?

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Het startpunt van iedere online marketing aanpak is SEO. In het Nederlands: zoekmachine optimalisatie.

Wat is SEO en hoe voert een SEO-specialist deze strategie exact uit? In dit artikel leggen we haarfijn uit wat zoekmachine optimalisatie inhoudt en waarom het belangrijk is. Ook gaan we dieper in op de functie van een SEO-specialist en waarom het als bedrijf voordelig is om hier een samenwerking mee aan te gaan.

SEO: Search Engine Optimization

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. Het is een verzamelnaam voor alle optimalisaties die je voor een website uitvoert om zo de organische vindbaarheid van een webpagina te verbeteren. Je optimaliseert de website voor zoekmachines, zoals Google of Bing.

Google bepaalt op basis van zo’n 250 algoritmen welke websites bovenaan in de organische zoekresultaten komen te staan en wie er lager in de ranking staan. Google bedient de zoeker door die websites te tonen die aansluiten bij zijn of haar zoekintentie. Wanneer je met jouw website dus voldoet aan de algoritmen van Google, vergroot je jouw kansen om bovenaan in de ranking te staan.

Het resultaat van de investering in SEO is dat je meer relevante bezoekers naar jouw website trekt. En meer bezoekers leidt op zijn beurt tot meer conversie, omzet en winst. Als website of bedrijf kan je vandaag de dag eigenlijk niet meer om SEO heen, wil je meedoen aan de moordende concurrentiestrijd.

Hoe voert een SEO-specialist SEO precies uit?

SEO bestaat uit drie componenten. Wanneer je met SEO bezig bent, optimaliseer je continu de webpagina’s op deze drie pijlers. De drie componenten zijn:

1. Content

Dit gaat over het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit. De teksten dienen aan te sluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.

Door middel van een zoekwoordonderzoek kom je erachter wat de zoekintentie is binnen jouw branche. Deze zoekwoorden verwerk je meermaals in de tekst. Zorg bij het schrijven voor leesbaarheid van de tekst door het gebruik van tussenkopjes en witregels. En schrijf op iedere webpagina over slechts één onderwerp. Zo raakt zowel Google als de bezoeker niet in de war. Zorg er tenslotte voor dat iedere tekst een minimale lengte van 400 woorden heeft. Hoe langer de tekst, hoe beter de kwaliteitsscore bij Google.

Het is belangrijk dat iedere tekst die je schrijft uniek is. Anders kiest Google één pagina uit die hij relevant vindt en negeert de overige pagina’s.

2. Techniek

De tweede belangrijke pijler van SEO is techniek. Wanneer de content perfect in elkaar zit, maar de webpagina laadt te traag, bereik je alsnog geen hoge plaats in de organische zoekresultaten. Techniek gaat dus onder andere over de laadsnelheid. Deze mag maximaal een aantal milliseconden bedragen. Haal onnodige plug-ins weg of verklein afbeeldingen om de webpagina’s sneller te maken.

Techniek gaat ook over het creëren van een mobiele versie van jouw website. Bijna 60% van de zoekopdrachten is tegenwoordig afkomstig vanaf mobiele apparaten. Het is dus van belang dat de website ook passend gemaakt is voor een mobiel.

Een ander belangrijk punt binnen de technische SEO is de veiligheid van een website: HTTP is het standaard protocol van een website, maar HTTPS is een nieuwe, beveiligde manier om data te versturen. Google geeft hier prioriteit aan.

Verder is de structuur van een website van belang. Dit doe je door titels en tussenkopjes te verduidelijken aan de hand van headers. De website structuur is van grote invloed op jouw plek in Google.

3. Linkbuilding

Linkbuilding is het derde component binnen SEO. Dit houdt in: het genereren van links vanaf externe webpagina’s naar jouw website. Linkbuilding is een hele belangrijke factor voor websites om hoog te scoren in een zoekmachine, zoals Google.

Linkbuilding is onderverdeeld in interne en externe linkbuilding. Interne linkbuilding betekent dat je op jouw eigen website een linkje plaatst die doorverwijst naar een andere webpagina van jouw website. Op die manier ken je een bepaalde pagina meer waarde toe.

Externe linkbuilding gaat vooral over het genereren van online autoriteit. Je verkrijgt namelijk links op relevante websites die verwijzen naar jouw website. Google ziet links naar jouw website als een stem. Hoe hoger de kwaliteit van die link is, hoe waardevoller. Google ziet jou dan als betrouwbare bron en dat heeft positieve gevolgen voor jouw plek in de zoekresultaten.

De voordelen van een SEO-specialist inhuren

Een SEO-specialist houdt zich bezig met het verbeteren van de organische zoekresultaten binnen zoekmachines, zoals Google en Bing. Hij of zij voert continu optimalisaties uit rondom content, techniek en linkbuilding.

Een groot voordeel om als website of bedrijf een samenwerking aan te gaan met een SEO-specialist (zoals Ralf van Veen ) is, omdat hij of zij veel kennis en ervaring bezit over SEO. Het algoritme van Google verandert veel en daarmee SEO ook. Een SEO-specialist houdt deze kennis altijd up-to-date en weet precies hoe je langdurige resultaten behaalt.

Een ander voordeel om SEO over te laten aan een SEO-specialist is, zodat je als website of bedrijf de volledige focus op de corebusiness van het bedrijf kunt hebben.

Tot slot behoort het investeren in een SEO-specialist tot een duurzame marketingstrategie. Wanneer je een hoge positie voor een relevant zoekwoord behaalt, verlies je deze positie niet zomaar. SEO is lange termijn strategie. Uiteindelijk bespaar je dus zelfs op het marketingbudget.