Waterstof tanken bij de boer

Foto: Jaspar Moulijn
Rabobank wil helpen om de energietransitie te versnellen door met leden en partners te investeren in energieprojecten. Directeur coöperatieve Rabobank Eric Lücke was meteen enthousiast over het project ‘Waterstof bij de boer’. ,,We zijn gestart met een kennis-pitch voor de ledenraden in Groningen en Drenthe. Een aantal van hen meldde zich gelijk als pilotboer. Als het goed is, ‘lopen’ een bakker en een crematorium volgend jaar op groene waterstof, geproduceerd door boeren uit onze regio. Dit is energieneutraal én lokaal.’’
De boeren gaan waterstof uit zonne-energie produceren met alkaline-electrolysers. Via kunststofleidingen wordt de waterstof vervolgens getransporteerd naar de afnemers. Lücke: ,,Grootverbruikers gebruiken nu nog grote hoeveelheden aardgas. Dit, en daarmee hun C02-uitstoot, kan straks drastisch worden teruggebracht - hopelijk al volgend voorjaar.”
Energieneutraal en lokaal
De pilot draagt de naam H2Agri en is een initiatief van Rabobank, Friesland Campina, Cosun, de Nederlandse Waterstof Maatschappij en provincie Groningen. Lücke is sinds het begin bij dit initiatief betrokken. ,,Het project loopt langs twee sporen. De boeren die de groene waterstof opwekken, slaan die op in een tank. Vrachtwagens van FrieslandCampina kunnen dan, als ze melk komen halen, ook meteen waterstof tanken. Het idee is dat ze, als ze melk gaan ophalen bij de boer, bij diezelfde boer ook meteen waterstof kunnen tanken.”
De vrachtwagens rijden dan energieneutraal en daar wordt volgens Lücke iedereen blij van: de aarde, FrieslandCampina en de boer. Lücke spreekt al van ‘de energieboer’. ,,Die verdient dan geld aan zijn melk én aan zijn waterstof. Hoe mooi zou het zijn als dit wat compenserend zou werken met oog op het stikstofvraagstuk?”
Innovaties uitlichten
Als de pilot slaagt, oftewel als alles technisch werkt en als het uit kan, vindt opschaling van het project plaats. Dan kunnen meer boeren zich aansluiten, komt er meer groene, lokale waterstof en zullen meer partijen de fossiele brandstoffen vaarwel zeggen.
,,Weet je?”, zegt Lücke. ,,We praten al lang over de energietransitie en groene waterstof. Maar met praten alleen kom je er niet. Je moet ook dingen proberen. En, heel belangrijk, laten zíen dat je dingen probeert. Zeker in Noord-Nederland mogen we wel wat trotser zijn op de dingen die we doen. Er gebeuren hier ontzettend mooie dingen, het wordt tijd dat we die wat meer gaan uitdragen.”
Masterclass Waterstof
,,De Rabobank heeft als streven om met zoveel mogelijk mensen toe te werken naar een maatschappij die onder andere socialer, duurzamer en gezonder is”, legt Lücke uit. ,,Dat doen we met oog voor landelijke, maar ook zeker met oog voor lokale en regionale initiatieven. H2Agri is hier een prachtig voorbeeld van. Maar zo zijn er nog heel veel andere initiatieven. We geven ze graag een podium tijdens onze energiecafés. We organiseren samen met de New Energie Coalitie masterclasses. Op vrijdag 3 februari staat het thema Waterstof centraal. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.”
Voor meer informatie kun je terecht bij een Rabobank bij jou in de buurt, klik hier
Aanmelden kan via energiecoöperatiedesk.grd@rabobank.nl