‘Een fijne Sint Pannekoek'

Een nieuwe feestdag is geboren in Groningen: Sint Pannekoek. Wildvreemden aten zaterdag samen pannenkoeken op allerlei plekken in de stad. Gewoon om elkaar te leren kennen.

‘Een fijne Sint Pannekoek'

‘Een fijne Sint Pannekoek'

Het was in de jaren tachtig een bedenksel van striptekenaar Jan Kruis. In Jan, Jans en de kinderen verzon de opa ter plekke dat 29 november Sint Pannekoek is, omdat hij en de kinderen die dag zin hadden in pannenkoeken. Moeder Jans trapte er in, want ze was dol op tradities.

Twist
In Rotterdam wordt de nieuwe traditie al een aantal jaren jaarlijks gevierd met studenten, kinderen en andere inwoners die samen pannenkoeken eten. Al dan niet met een baksel op hun hoofden zamelen zij geld in voor goede doelen.

De Groningse Eefke Meijer gaf er bij Social Labs Groningen tijdens het laatste Noorderzonfestival een eigen noordelijke twist aan. Zij deed een oproep om met elkaar pannenkoeken te gaan eten; met de buurvrouw, met een hardwerkende student, binnen verenigingen of gewoon op straat. Voor niks.

Enthousiast
Bij de doopsgezinde kerk in de Boteringestraat waren de broeders en zusters onmiddellijk enthousiast. Het paste precies in hun filosofie om zoveel mogelijk dingen te delen. Elke derde dinsdag van de maand organiseren ze al hun Doperse Dis, een maaltijd waar zestig a zeventig dak- en thuislozen aanschuiven.

En zo stonden predikant Jacob Kikkert en kok Pijke Vossestein zaterdagmiddag op hun eigen kerkplein in de ijzige kou achter een paar branders pannenkoeken te bakken. Met stroop of met suiker en er was koffie.

Feestdag
Niet iedereen was op de hoogte van de nieuwste feestdag. De vriendinnen Saba en Emina komen tijdens hun wandeling door de stad bij toeval door de Oude Boteringestraat. De geur van versgebakken pannenkoeken blijkt onweerstaanbaar. ,,We wilden juist niet eten, omdat we eigenlijk wat kilo's kwijt willen raken'', zegt Emina die oorspronkelijk uit Bosnië komt. ,,Maar het ruikt zo lekker en het is zo koud.'' Een mooi initiatief vinden de dames de pannenkoekactie.

Het echtpaar uit Kerkrade dat op weg was naar de oude rechtbank aan de overkant laat zich bij het hek overhalen een pannenkoek mee te eten. ,,Ik heb ergens opgevangen dat het voor daklozen is en ik wil graag iets geven, maar zie nergens een collectebus.''

Pannenkoekenmuziek
Dakloze Max moet daar best een beetje om lachen. Want het gaat juist niet om geld, zegt hij. Het is Sint Pannekoek en dat is een feest van burgers onder elkaar. ,,Het is belangrijk dat wij als daklozen gezien en gehoord worden. Lekker samen praten.''

Ook op andere plekken in de stad werd Sint Pannekoek gevierd. In de Zwanestraat deelden twee meisjes hun baksels uit, in café De Boom werd het eetfestijn opgeluisterd met de top 25 van Pannenkoekenmuziek en ook in Groningse huiskamers werden pannenkoeken gebakken.

De vrijwilligsters van de Doopsgezinde kerk rekenen er op dat zij de voorbijgangers volgend jaar opnieuw mogen begroeten: ‘Een fijne Sint Pannekoek'.

Lees hier meer over de pannenkoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
menu