Afzien op de ‘reusachtige trilpudding’ van Woldendorp

Het gewezen kerkje op de wierde van Woldendorp is geknakt door bodemgeweld. Eigenaar Pieter Stapel zag zijn droom van een muziekcentrum in rook opgaan en wacht nu tot de NAM hem uitkoopt. ,,Ik wil verder met mijn leven.’’

The Dubliners in Woldendorp. Dat was zijn droom toen hij in 2006 de leegstaande gereformeerde kerk op de wierde in Woldendorp overnam. Pieter Stapel (60) wilde er een muziektheater van maken: de Hof van Woldendorp. Koren en fanfares zouden er kunnen oefenen, vocalisten optreden en af en toe zou een band een spetterende show neerzetten.

De kans dat er ooit nog een band naar het kerkje in Woldendorp komt, is inmiddels grondig verkeken. Het in 1948 opgetrokken pand is nu in gebruik als opslagruimte. Het doodvonnis werd vorig jaar geveld na grondig onderzoek door een architectenbureau en een bouwer. Die concludeerden eendrachtig dat herstel mogelijk is, maar dat het gebouw niet goed aardbevingsbestendig is te maken.

Stapel woont inmiddels op kosten van de NAM in een huurhuis elders in het dorp. Hij is bovendien een ‘schrijnend geval’. De Woldendorper heeft zich mei vorig jaar gemeld bij de commissie Bijzondere Situaties voor het bevinggebied, die onlangs de NAM heeft opgedragen zijn kerk op te kopen. ,,Ik ben hier doodongelukkig.

Iemand die een kerk koopt voor de ruimte, wil toch niet in een huurwoninkje zitten? Ik wil verder met mijn leven, maar zit vast aan die kapotte kerk. Ik sta geparkeerd en dat heeft zijn tol geëist. Mijn gezondheid lijdt er onder.’’

Vleermuis

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's