Alle dorpsbibliotheken in Coevorden dicht (update)

Alle dorpsbibliotheken in Coevorden dicht (update)

Alle bibliotheken in de dorpen van de gemeente Coevorden moeten de deuren sluiten als de gemeente Coevorden vasthoudt aan de bezuinigingen. De bibliotheek in Coevorden zal versoberd verder moeten.

Alle bibliotheken in de dorpen van de gemeente Coevorden moeten de deuren sluiten als de gemeente Coevorden vasthoudt aan de bezuinigingen. De bibliotheek in Coevorden zal versoberd verder moeten.

Dat zei bestuursvoorzitter Jan van Selm van de Openbare Bibliotheek Coevorden dinsdagavond in de gemeenteraad van Coevorden.

Burgemeester en wethouders moeten de komende jaren miljoenen bezuinigen. De bibliotheek krijgt straks 250.000 in plaats van nu 750.000 euro. Coevorden heeft behalve in de stad zelf bibliotheekvestigingen in Sleen, Zweeloo, Schoonoord, Oosterhesselen en Dalen.

Tal van andere instellingen moeten het straks zonder ook maar een cent subsidie stellen. Alle sportverenigingen bijvoorbeeld, evenals de buitenbaden. Volgens Marc Slagter van de korfbalvereniging Korvesta betekent het schrappen van gemeentelijk geld de genadeklap. ,,Het is de definitieve knock out. Bezuinigingen okay, maar dit is geen fair play. We kunnen dit met geen mogelijkheid opvangen met het verhogen van de contributie. Dat zou een exorbitante stijging zijn, waarmee we onze leden wegjagen.''

Van de organisatie van de Havendagen een soortgelijk geluid. ,,Wegvallen van de subsidie betekent het einde van de Havendagen. Een evenement dat ieder twee jaar 60.000 bezoekers trekt. Dat terwijl het om een bedrag van zo'n 13.000 euro gaat'', zei Carlo Lanza van de Havendagen.

Het leerlingenvervoer komt volgens gebruikers ervan in de knel, terwijl muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen ook geen uitweg ziet om het wegvallen van de subsidie op te vangen. Voorzitter Geert Hubers: ,,Nog meer contributie vragen kan niet meer. Het aantal donateurs neemt af, sponsors zijn moeilijker te vinden. Iedere vereniging vist in dezelfde vijver.''

Voorzitter Jan Roelof Kunstman van het Bosbad Noord-Sleen, dat zaterdag het 40-jarig bestaan vierde, gaf al eerder aan dat er nergens meer op bezuinigd kan worden. Hij wil verder overleg over het plan om het Coevorder binnenbad De Swaneburg in de zomer te sluiten, in de periode dat de drie buitenbaden (Zwinderen, Noord-Sleen en Zweeloo) open zijn (mei tot september).

,,Het is een miskenning en onderwaardering van onze vrijwilligers'', zei Jans Kelder van het Bosbad Zwinderen over de kaalslag. ,,Voor openluchtbaden in de gemeente Coevorden is er nog maar weinig perspectief.'' Hij gaf aan de gemeente Coevorden te houden aan afspraken die in het verleden zijn gemaakt.

Hannes Hidding, voorzitter van de volleybalvereniging Dalen en woordvoerder namens de gebruikers van sportpark 't Grootveld in Dalen, maakte zich boos over het schrappen van sport als gemeentelijke taak. ,,Het is volstrekt in tegenstelling tot wat alle lijsttrekkers nog vier maanden geleden beweerden tijdens het sportverkiezingsdebat bij Germanicus.''

Nieuws

Meest gelezen

menu