Kinderpartijtje aan de Brink in Roden

Het lekkere lenteweer leidt naar de zonnige brink van Roden, alwaar in het stokoude pand op nr. 15 een lunchroom zetelt. Een creatieve geest die z'n aan/uitknopje kennelijk verkeerd had staan, doopte het etablissement Brink 15. Hoe kom je erop.

Het lekkere lenteweer leidt naar de zonnige brink van Roden, alwaar in het stokoude pand op nr. 15 een lunchroom zetelt. Een creatieve geest die z'n aan/uitknopje kennelijk verkeerd had staan, doopte het etablissement Brink 15. Hoe kom je erop.

De stand van de zon en de wind nopen ons binnen; het terras in de schaduw is bovendien bezet door rokers. Twee flamboyante gastvrouwen in vale strakke jeans ontvangen ons allerhartelijkst. De een draagt een bollende, witte blouse. De ander toont een sluitend T-shirt – zij is degene in blijde verwachting.

Van de hoogbejaarde behuizing is binnen niet veel te merken. De vuurplaats oogt origineel, er ligt echt hout, maar de 'vlammen' zijn lampjes. De doorgang van de deuren naar de wc's zijn laag, evenals het plafond dat een batterij stevige constructiebalken bevat.

De inrichting is licht; de balken, schoorsteenmantel en tafels zijn geaccentueerd met een opvallende petrol kleur. Het geheel geeft een nette, schone indruk. Overwegend smaakvol, met toch hier en daar kitsch. Behalve de lampjes in de haard, hangt er bijvoorbeeld een 'schilderij' van James Dean in nachtelijk New York, waarvan details in led-lampjes oplichten…

Naast ons zien we een lefgozer een reuze uitsmijter (€8,95) bestellen. Behalve uit brood met beenham of kaas bestaat het gebakken veelogig monster uit vijf spiegeleieren. Het is een gewone, doordeweekse dag, maar Brink 15 is bovengemiddeld goed beklant. Zakenmensen, motorrijders, de fietsende grijze golf. We voelen ons thuis.

We beginnen met koffie verkeerd (€2) en een wit Frans huiswijntje (€3,50). Beide voldoen aan de verwachtingen. De koffie komt met een blokje hygiënisch verpakte noga en een design roestvrijstalen roerstaaf. Aansluitend lepelt Zandstra de soep van de dag (€4,25) naar binnen. "Een eigengemaakte champignonsoep", aldus een van de gastvrouwen vol trots, "géén pakje."

Toast en een schaaltje zachte roomkaas met verse bieslook begeleiden de champignonsoep. Zandstra beaamt een bepaalde mate van kwaliteit, maar bespeurt de makke: "er zitten stukjes spek in. Wat als ik vegetariër was?" Hij vermoedt een reden: "de soep kreeg van de champignons mogelijk onvoldoende smaak. Zout spek verbloemt dat." De kom gaat niettemin soepel leeg.

Evenals zijn tafelgenoot laat ook Hermus een aantrekkelijk aanbod royale salades en belegde bagels liggen, hij kiest voor een club-sandwich zalm (€7,95). Op een stoer bord met ronde hoeken volgen drie gestapelde boterhammen strak in driehoeken gesneden, de middelste geroosterd. Het witbrood is rijkelijk belegd met gerookte zalm, komkommer, gekookt ei en een blaadje sla, afgemaakt met een bescheiden laagje bieslookroomkaas. Prima.

Er groeit geen horeca-uitspanning in Drenthe of er hangen pannenkoeken aan, zo zien we op de mooi vormgegeven menukaart. Het leuke aan Brink 15 is niet alleen dat de gast het baksel bestelt volgens het principe 'stel uw eigen pannenkoek samen', er is ook een kleine variant à €2,50, waarna elk ingrediënt €0,50 kost. Poedersuiker en schenkstroop komen sowieso op tafel.

De miniversie wordt hier 'flensje' genoemd, maar het is een kleine, dikke pannenkoek. Hermus laat eentje bakken met geitenkaas en honing. Hij is te spreken over het resultaat. Uiteraard ontbreekt elke vorm van finesse, vindt hij, "maar de smaak deugt en hij is gaar. Dat is het belangrijkste. En dat de deeglap wat dik uitvalt… niet goed, maar so be it. De beperkte omvang houdt het precies mooi."

Zandstra doet mee en laat ook een kleine pannenkoek aanrukken, met kaas en ui. De kaas is niet overdreven aanwezig, maar net genoeg om smaak te geven. De uien zijn helaas wat slap, ze lijken van tevoren gebakken en later aan het beslag toegevoegd. "Rauw meebakken geeft een ander smaakeffect", merkt hij op. De stroop vloeit overvloedig, het kinderpartijtje is compleet.

Graag zouden we eindigen met huisgemaakte appeltaart (€2,95), slagroomsoesjes met honing en kokos (€2,75), een smoothie (€3,95), een ijscoupe (van €4,75 tot €5,50) of een ijsje van Ben & Jerry's (€2,95). Maar de flensjes eisen hun tol. We zitten vol. We keren een andere keer wel terug. Brink 15, het is makkelijk te onthouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu