'Miljoenenlening aan OZG wel risicovol'

'Miljoenenlening aan OZG riskant'

Aan de lening van 50 miljoen euro van de provincie Groningen aan de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) om een nieuw ziekenhuis te kunnen bouwen kleven risico's. Daarnaast is het oneerlijke concurrentie in de richting van andere ziekenhuizen. Dat vindt de landelijke VVD-fractie.

Aan de lening van 50 miljoen euro van de provincie Groningen aan de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) om een nieuw ziekenhuis te kunnen bouwen kleven risico's. Daarnaast is het oneerlijke concurrentie in de richting van andere ziekenhuizen. Dat vindt de landelijke VVD-fractie.

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen wil de OZG vijftig miljoen euro lenen. Dit is onderdeel van een ingewikkelde financiële constructie die nieuwbouw van het ziekenhuis bij Scheemda mogelijk maakt. De rente die het ziekenhuis daarover gaat betalen sluist de provincie in een keer door naar de gemeenten Delfzijl en Oldambt. Die kunnen dan de ziekenhuispanden Delfzicht in Delfzijl en Lucas in Winschoten kopen van de OZG.

Het provinciebestuur maakte vorige week bekend het geld – nodig voor de nieuwbouw – alleen wil lenen als er voor de provincie geen financiële risico's verbonden zijn voor de provincie. Onder meer omdat het om belastinggeld gaat. ,,Deze lening is sowieso risicovol'', zegt Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) tegen Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Rutte is kritisch over de constructie. ,,Ik vraag me af of we moeten willen dat de provincie als bank optreedt. Het is een zeer risicodragende onderneming. Banken die geld lenen voor de nieuwbouw van ziekenhuizen vragen daar niet voor niks hoge rentes voor. Het gaat om percentages tussen de 7 en 9 procent.''

De VVD'er vraagt zich ook af of het wenselijk is dat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de OZG voor honderd procent overneemt. ,,Moeten we willen dat een universitair medisch ziekenhuis een niet universitair ziekenhuis overneemt? En dan ook nog goedkoper kan lenen bij de provincie dan andere ziekenhuizen'', vraagt de VVD'er zich af. Rutte vindt dat het Refaja in Stadskanaal, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Martini Ziekenhuis in Groningen op deze manier mogelijk worden benadeeld.

Verschillende bronnen melden deze krant en de regionale omroep dat er onvrede is over de ontwikkeling rond de overname door het UMCG en de lening die de provincie wil verstrekken aan de OZG. Ook vinden ze het slecht te pruimen dat de zorgverzekeraars tot 2018 beloven medische zorg in te kopen voor een vrij hoge prijs. Terwijl de andere ziekenhuizen jaarlijks een flink moeten onderhandelen over de inkoop van zorg bij de verzkeraars.

Meerdere ziekenhuizen zouden, in navolging van het Martini Ziekenhuis, hun beklag hebben gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de voormalige mededingingsautoriteit. Menzis-topman Roger van Boxtel gaf vorige week aan dat het hem niet had uitgemaakt welk ziekenhuis de OZG had gered. Meerdere bronnen laten weten dit opmerkelijk te vinden. Het UMCG is namelijk gevraagd door Van Boxtel om de OZG de helpende hand te bieden.

Volg verslaggever @basvansluis op Titter

Vrijdagavond zendt RTV Noord om 18:00 uur een achtergrondreportage uit.

Zaterdag publiceert Dagblad van het Noorden een reconstructie over de locatiekeuze van vier pagina's: 'Paard met een bult'.

Nieuws

Meest gelezen

menu