NAM: water injecteren in gasveld niet haalbaar

De kans dat de NAM in de toekomst water pompt in lege gasvelden, is klein. Naar het vullen van de ruimte met stikstof wordt wel serieus gekeken.

Dat zegt woordvoerder Sander van Rootselaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Hij reageert op het plan van oud NAM-werknemer Gerrit Wigger, die werkt aan een methode om de bijna lege gasvelden met water te vullen.

Daarmee zou de NAM twee vliegen in één klap slaan, stelt de voormalige NAM-medewerker. Het gevaar op aardbevingen zou kunnen worden bezworen en bovendien kunnen de resterende hoeveelheden gas vrijwel helemaal worden gewonnen.

Wigger heeft zich inmiddels verzekerd van de financiële steun van drie Friese ondernemers. Gezamenlijk hebben ze het bedrijf Tripple G opgericht.

Volgens de initiatiefnemer is er ruim een miljard euro nodig om op grote schaal water in de bodem te injecteren. Geld dat de overheid en de NAMop tafel zouden moeten leggen.

Volgens NAM-woordvoerder Van Rootselaar is het idee van waterinjectie niet nieuw. ,,Het is al eerder geopperd en we hebben er naar gekeken. In opdracht van minister Kamp hebben we verschillende opties onderzocht om drukverschillen in het Groningen-gasveld te verkleinen. Naast injecteren met water, hebben we ook gekeken naar injectie van stikstof en kooldioxide. Stikstof lijkt het meeste potentie te hebben.’’

Over vijf jaar zou eventueel kunnen worden begonnen met de injectie van stikstof. Het duurt zeker tien jaar om het hele veld te vullen.

Waterinjectie heeft volgens hem duidelijke nadelen. ,,Omdat het om een groot gasveld gaat, heb je enorme hoeveelheden water nodig. Ook moeten er veel putten komen. Tot slot bestaat de mogelijkheid dat je door het injecteren van water juist aardbevingen veroorzaakt, doordat het water breuklijnen als het ware smeert.’’

Nieuws

menu