Neurochirurg UMCG berispt om verwisseling

Foto: Archief DvhN

Een neurochirurg van het UMC Groningen heeft een berisping gekregen van het medisch tuchtcollege na een links-rechts-verwisseling bij een hernia-operatie.

De neurochirurg gaf zelf na de operatie toe per ongeluk aan de verkeerde kant van de rug te hebben geopereerd. Omdat de anesthesist te laat kwam bij de operatie, doorliepen de chirurg en het operatieteam niet de volledige time-outprocedure. Die procedure is bedoeld om vlak voor de operatie nog te checken of er wel aan de goede zijde geopereerd wordt. Links-rechts-verwisselingen zijn klassieke fouten voor chirurgen. Er kan gemakkelijk verwarring ontstaan als een patiënt gedraaid wordt.

'Er ontstond een verwisseling in mijn hoofd'

De operatie vond plaats in juni 2013 in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. ,,Ik wist dat ik rechts moest opereren, maar ik ben aan de verkeerde kant van de patiënt gaan staan, waardoor er een verwisseling in mijn hoofd is ontstaan'', zei de neurochirurg afgelopen najaar voor het tuchtcollege in Groningen.

Met een markeerstift wordt normaal gesproken de plek van de operatie aangekruist. Dat was nu ook gebeurd, maar de operatie-assistenten moeten de markering hebben bedekt met operatiedoeken.

Te groot risico

De inspectie vond dat de chirurg een te groot risico heeft genomen door de time-outprocedure niet geheel te doorlopen. Dat erkende de chirurg zelf ook, al vond zijn advocaat wel dat zijn fout was ‘uitvergroot'.

De patiënt bleek aan de verkeerde kant van de rug ook een kleine hernia te hebben. Maar hij moest na de fout opnieuw geopereerd worden en heeft naar eigen zeggen lang moeten revalideren na de operatiefout.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
menu